Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Θεοδώρου

Μπορεί να είναι σκληρό ως πραγματικότητα, ωστόσο, ο καρκίνος είναι από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες και θέλει δύναμη και θέληση για να αντιμετωπιστεί. Το star.gr απευθύνθηκε σε ψυχολόγο και παρουσιάζει 10 απλά και καθημερινά tips για να σταθείς στο πλευρό του ανθρώπου σου που τυχόν πάσχει από ��αρκίνο!

Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Μαρίλια Σεργάκη, τα άτομα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, οι σύντροφοι, ακόμα και οι κοντινοί φίλοι των καρκινοπαθών, βιώνουν στρες σχεδόν στον ίδιο βαθμό με τους ίδιους τους ασθενείς. Ιδίως μέσα σε μία οικογένεια, η ύπαρξη ενός καρκινοπαθούς, επηρεάζει άμεσα όλα τα μέλη της, καθώς αυτά οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ζωής του ασθενούς.

Προκειμένου να ανταπεξέλθεις αλλά και να βοηθήσεις έναν καρκινοπαθή, χρήσιμα είναι τα εξής:

1. Να διατηρείς μία αισιόδοξη και θετική στάση ως προς την πορεία της υγείας του.

2. Να αποδεχθείς πως εσύ δεν μπορείς να καθορίσεις την έκβαση των γεγονότων.

3. Να είσαι προετοιμασμένος για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του ασθενούς και μεταπτώσεις στη διάθεσή του.

4. Να μην αντικαθιστάς τον φόβο σου για την ασθένεια με θυμό: ο τελευταίος μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις με τον ασθενή, δυσμενείς και για τις δύο πλευρές.

5. Να ενθαρρύνεις τον καρκινοπαθή να είναι ενεργητικός και ανεξάρτητος, αλλά και να τον κάνεις να νιώθει χρήσιμος.

6. Να είσαι ρεαλιστικός/ή: σωστός ύπνος, καλή διατροφή και άσκηση βοηθούν στη διατήρηση της ευεξίας, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του ασθενούς.

7. Να εκφράζεις τις απορίες και τα συναισθήματά σου: βοηθά άμεσα στην καταπολέμηση του στρες.

8. Να μάθεις να χαλαρώνεις και να αφιερώνεις χρόνο και στον ασθενή και στον εαυτό σου.

9. Να συνειδητοποιήσεις πως δεν είσαι ο μόνος/ η μόνη που βιώνει μια τέτοια κατάσταση.

10. Να απευθυνθείς σε μία από τις ομάδες στήριξης που υπάρχουν, προκειμένου να μοιραστείς της εμπειρία σου, αλλά και να διδαχθείς από τους άλλους.