Στην Ελλάδα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του βρέθηκε ο Γάλλος γιατρός, Πιερ Ντουκάν, εμπνευστής της δίαιτας Ντουκάν, την οποία ακολούθησαν πάρα πολλοί διάσημοι όπως η Κέιτ Μίντλετον, η μητέρα της, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και αρκετές Ελληνίδες παρουσιάστριες.

Όπως αποκάλυψε, ο Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη χάσει 17 κιλά, ενώ η Κέιτ Μίντλετον ήταν τόσο ευχαριστημένη με το απ��τέλεσμα, που την έδωσε και στην δημοσιότητα.

«Το κλειδί είναι η ευκολία. Το να είναι κάτι εύκολο να το εφαρμόσεις. Τις φυτικές τροφές μπορούμε να τις βρούμε παντού», λέει και προσθέτει ότι οι πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί ο ίδιος ως βασικό μέρος της δίαιτας δίνουν ενέργεια σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, που σε «βαραίνουν» και σε νυστάζουν. Επομένως, δεν επιβαρύνεται η υγεία, υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο κ. Ντουκάν τόνισε επίσης, ότι η θέληση και το κίνητρο είναι οι παράγοντες που βοηθούν στο να φτάσει κάποιος μέχρι τέλους την συγκεκριμένη δίαιτα.

«Κορμός» της δίαιτας είναι η πρωτεΐνη, την οποία καταναλώνει ο ενδιαφερόμενος κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, οι τροφές όπως κρέας, ασπράδια αυγού κ.α.

Στην συνέχεια προστίθενται τα λαχανικά, τα οποία συνδυάζονται με την πρωτεΐνη ως εξής: Μια μέρα τρώει ο ενδιαφερόμενος και μια όχι.

Αφού χάσει όσα κιλά έχει βάλει στόχο τότε ακολουθεί το τρίτο στάδιο: η σταθεροποίηση, όπου μπαίνουν στη διατροφή ψωμί, τυρί και φρούτα.

Τέλος, ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην φάση της συντήρησης. Πάντως, αρκετοί διατροφολόγοι αμφισβητούν την συγκεκριμένη δίαιτα, όπως για παράδειγμα ο Δημήτρης Γρηγοράκης.

«Σε μια παρατεταμένη διάρκεια σίγουρα μπορεί να επιφέρει τεράστια προβλήματα. Όταν λοιπόν καταναλώνεις πρωτεΐνες σε ποσοστό 80 -90% στη διατροφή τη στιγμή που συμφώνα με διεθνείς συστάσεις πρέπει να καταναλώνεις 15-20% εκεί παρακάμπτεται η φυσιολογική διαδικασία του μεταβολισμού κι εκεί καις κετόνες», είπε συγκεκριμέ��α.