Τεράστιες ελπίδες για την σωτηρία χιλιάδων ανθρώπων που νοσούν από καρκίνο του δέρματος δίνει νέο φάρμακο.

Πρόκειται για το φάρμακο με την προσωρινή ονομασία Dz13, το οποίο ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αυστραλία και φαίνεται να είναι ασφαλές για να χορηγηθεί σε ανθρώπους, γεγονός που δίνει ελπίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας.

Όπως αναφέρουν στην έρευνά τους επιστήμονες από το Σίδνεϊ, το νέο φάρμακο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που ευθύνεται γ��α την αύξηση του μεγέθους των όγκων, καθώς και για την εξάπλωσή τους. Εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό και σε άλλες μορφές καρκίνου, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα αποδειχτεί.

Οι δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, αλλά επιπλέον δεν παρουσιάζει παρενέργειες. Το φάρμακο χορήγησαν οι επιστήμονες και σε εννέα ασθενείς που πάσχουν από την πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται στην Αυστραλία, το βασεοκυτταρικό καρκίνωμα και διαπίστωσαν ότι με μία μόνο ένεση τα επίπεδα της πρωτεΐνης μειώθηκαν. Σε πέντε από τους ασθενείς οι όγκοι συρρικνώθηκαν, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό.