Eίστε από αυτούς που δεν μπορούν να ανοίξουν μάτι ούτε καν να... γρυλίσουν μια «καλημέρα» , αν δεν πιουν μια μεγάλη κούπα καφέ; Είστε από αυτούς που όταν έχουν ημικρανία, αισθάνονται ότι «καθαρίζει» το μυαλό τους με ένα φλιτζάνι καφε, ή μήπως είστε από αυτούς που πριν πάνε στο γυμναστήριο πίνουν καφέ, όχι μονό για να πάρουν ενέργεια, αλλά και γιατί έχουν την αίσθηση ότι η καφεΐνη απαλύνει τους μυϊκούς πόνους από την άσκηση;

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε , δεν είστε μόνοι σας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, αισθάνονται τα ίδια πράγματα πίνοντας καφέ.

Η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση και την ετοιμότητα, καθώς εισέρχεται γρήγορα στον εγκέφαλο και διανέμεται στον οργανισμό πολύ γρήγορα. Επίσης, βασικό είναι ότι δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, αλλά αποβ��λλεται μετά από λίγες ώρες.

Αν πίνετε περισσότερους από έναν καφέ την ήμερα φυσικό είναι να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα, να θυμάστε όμως να αποτοξινώνετε τον οργανισμό σας πίνοντας και πολύ νερό.

Εάν θέλετε να περάσετε ένα μήνυμα σε κάποιον, αν θέλετε να τον πείσετε για κάτι, καλυτέρα να το συζητήσετε πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ.

Οι έρευνες δείχνουν, ότι αν θέλετε να μιλήσετε σε συναδέλφους ή προϊστάμενους και να τους φέρετε προς το μέρος σας, τότε με τον καφέ έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πετύχετε. Ο καφές αυξάνει την προσοχή του ανθρώπου καθώς είναι ένα ήπιο διεγερτικό. Οι διαφημιστικές εταιρείες που το ξέρουν αυτό, φροντίζουν να μεταδίδουν τα διαφημιστικά μηνύματα τους την ώρα που οι άνθρωποι πίνουν καφέ!

Για να μη μιλήσουμε για το πατροπαράδοτο ελληνικό «καμάκι» που συνοψίζεται στην φράση κλισέ :«Πάμε για καφέ;»
Η καφεΐνη βελτιώνει την ικανότητα των ανθρώπων να επεξεργάζονται πληροφορίες. Αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν εμπειρικά οι άνδρες , που προκειμένου να ….πείσουν μια γυναίκα να βρεθεί στο πλευρό τους, φλερτάρουν και κερνούν ένα καφεδάκι…

Ο καφές αυξάνει την πνευματική συγκέντρωση και την ανθρωπινή εγρήγορση. Τι νομίζετε; Τυχαίο είναι που η γαλλική, αλλά και η αμερικανική επανάσταση προγραμματιστήκαν σε καφετέριες;

Οι καφετέριες , οι οποίες εδώ στην Ελλάδα μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο πλούσιοι καθώς με έναν καφέ που απολαμβάνουμε μια ηλιόλουστη ημέρα, ξεχνάμε τα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση, έχουν ιστορία αιώνων. Στο τέλος του 16ου αιώνα υπήρχαν 500 καφετέριες , μόνο στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ευρώπη οι πρώτες καφετέριες ,άνοιξαν γύρω στα 1650…

Στην Πορτογαλία διεξήχθη μια ενδιαφέρουσα μελέτη που εξέτασε κατά πόσο ο καφές προστατεύει από την νόσο Αλτσαχαιμερ.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από την νόσο είχαν καταναλώσει τα τελευταία 20 χρόνια λιγότερη καφεΐνη , σε σχέση με αυτούς που παρουσίασαν τη νόσο.

Επιπλέον , και άλλες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η καφεΐνη δρα ενάντια στην απώλεια της μνήμης που προκαλούν τα γηρατειά. Σίγουρα έχει ανοίξει ο δρόμος και για άλλες, σχετικές επιστημονικές έρευνες.


Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη αυξάνει την αντοχ��. Επίσης η ταυτόχρονη λήψη καφεΐνη και αναλγητικού , π.χ , όταν πονάμε πίνουμε καφέ και καταπίνουμε ασπιρίνη μεγαλώνει την ανακούφιση από τον πόνο.

Όμως η καφεΐνη, μειώνει τον πόνο;

Οι έρευνες δείχνουν πολλά περισσότερα από όσα εμπειρικά έχουμε διαπιστώσει. Κατά τη διάρκεια έντονων ασκήσεων επαγγελματιών αθλητών, η καφεΐνη προσφέρει μέτρια μείωση του πόνου. Προκειται για μια σημαντική ανακάλυψη και οι επιστήμονες εικάζουν, ότι η καφεΐνη εμποδίζει μια χημική ουσία που εκλύεται στο σώμα μετά από φλεγμονή, η οποία οδηγεί στο να νιώθουμε πόνο. Οπωσδήποτε ,ένα μεγάλο πεδίο έρευνας έχει ανοίξει.

Βέβαια απαραίτητο είναι να διατηρούμε το μέτρο , που εξαρτάται από το φύλο ,την ηλικία ,αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού , για να μην έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα κλπ. Προσοχή ιδιαίτερη πρέπει να επιδείξουν οι έγκυες γυναίκες , αλλα και οι υπερτασικοί.

Πόσο καφέ , λοιπόν πρέπει να πίνουμε την ήμερα;

Οι επιστήμονες λένε να μην ξεπερνούμε τα 300 mg καφεΐνης ,ημερησίως. Να δούμε λοιπόν πόση καφεΐνη έχουν τα διαφορετικά είδη καφέ, για να κάνουμε πολλαπλασιασμούς ....

Ένας εσπρέσο ή καπουτσίνο έχει περίπου 80 ~ 100 mg καφεΐνης, ένα φλιτζάνι γαλλικού καφέ 115 mg καφεΐνης, και ο ελληνικός καφές ή τούρκικος για κάποιους, έχει 80 ~135 mg καφεΐνης.