​Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, στους θανάτους και κινδύνους να πεθάνει κάποιος από την νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με δύο εκθέσεις.

Η τάση αυτή διαπιστώνεται την ώρα που οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες επικεντρώνονται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό στους ασθενείς που έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα μετά την αποτυχία των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια να αναχαιτιστεί η πρόοδος της νόσου σε αυτούς που είχαν ήδη συμπτώματα.

Τα στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από Αλτσχάιμερ αυξήθηκε κατά 39% μεταξύ του 2000 και του 2010 μολονότι τα ποσοστά θνησιμότητας από άλλες νόσους, όπως ο καρκίνος, τα καρ��ιολογικά νοσήματα και τα εγκεφαλικά, μειώθηκαν σημαντικά.

Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ τα οποία στηρίζονται και αυτά σε στοιχεία των CDC, αλλά εξετάζουν μόνον τους θανάτους, το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 68% κατά την ίδια δεκαετία.

Μολονότι ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο αυτή εξαρτάται από την ηλικία, το φύλλο, την φυλή και ακόμη και το μέρος στο οποίο κατοικεί ένας ασθενής, είναι απολύτως σαφές ότι αυξάνεται σταθερά για μια μακρά χρονική περίοδο, επισημαίνουν τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών στην έκθεσή τους.

Αυτοί που είναι 85 ετών και άνω κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από Αλτσχάιμερ από αυτούς που είναι από 65 ως 84 ετών, σύμφωνα με τα CDC. Οι λευκοί και οι γυναίκες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο, προσθέτουν.

«Σε σύγκριση με άλλα ξεχωριστά αίτια, η νόσος του Αλτσχάιμερ σημειώνει αύξηση από την περασμένη δεκαετία», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών για την Υγεία του CDC, επισημαίνοντας ότι η «θνησιμότητα από την νόσο του Αλτσχάιμερ αυξάνεται σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών».

«Η επιδημία του Αλτσχάιμερ αποτελεί σαφώς ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», αναφέρει επίσης σε ανακοίνωση με την οποία συνοδεύει την ετήσια έκθεσή της η Ένωση για το Αλτσχάιμερ, η οποία βοηθάει τους ασθενείς, όπως και στην χρηματοδότηση της έρευνας για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.