​Κι όμως, η λεπτομερής χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι γεγονός, ενώ στη δημοσιότητα θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Ένας υπερσύγχρονος λειτουργικός μαγνητικός τομογράφος φωτογράφισε τον ανθρώπινο εγκέφαλο 50 ατόμων μέχρι τώρα (ανάμεσα τους και ο δημοσιογράφος του BBC Πάλαμπ Γκος), σε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Οι μαγνήτες που χρησιμοποιήθηκαν από τον ειδικά σχεδιασμένο γι’ αυτό το σκοπό, τομογράφο, χρειάζονται ισχύ 22 μεγαβάτ για να λειτουργήσουν, ισχύς ικανή να κινήσει πυρηνικό υποβρύχιο.
Η διαδικασία έχει ως εξής: τα πανίσχυρα μαγνητικά πεδία ψάχνουν να βρουν μικροσκοπικά σωματίδια νερού που ταξιδεύουν μέσα στις νευρικές ίνες και ακολουθώντας τα σταγονίδια, οι επιστήμονες καταγράφουν τις βασικές διασυνδέσεις μέσα στον εγκέφαλο.
Η πλήρης χαρτογράφηση του εγκεφάλου απαιτεί περίπου 45 λεπτά μέσα στον τομογράφο και η βασική χαρτογράφηση 10 λεπτά..
Σκοπός αυτής της χαρτογράφησης είναι να γίνει αντιληπτό από τους επιστήμονες πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και τι συμβαίνει όταν κάτι πάει στραβά ή που οφείλονται τα ψυχολογικά προβλήματα των ανθρώπων.
Η έρευνα θα διαρκέσει συνολικά πέντε χρόνια και θα χαρτογραφηθεί ο εγκέφαλος 1.200 ατόμων. Ακόμη, οι συμμετέχοντες θα απαντήσουν σε ερωτηματολόγια και θα συλλεχθεί γενετικό υλικό για να έχουν οι επιστήμονες μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον καθέναν.
Σημαντικό εύρημα είναι πως το ηλεκτρονικό κύκλωμα του εγκεφάλου δεν είναι σταθερό, αλλά αλλάζει συνέχεια ύστερα από κάθε εμπειρία και γι' αυτό ο χάρτης του διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο!