Σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τις συνέπειες που προκαλεί η έλλειψη ύπνου στην υγεία μας κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες.

Όπως διαπιστώθηκε το να κοιμάται ένας άνθρωπος λιγότερο από 6 ώρες έχει δραματικές συνέπειες για τον οργανισμό, αφού μπορεί να μεταβληθεί η βιοχημεία του οργανισμού!

Με άλλα λόγια τροποποιούνται τα γονίδια και κυρίως αυτά που ελέγχουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το μεταβολισμό και την ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες.

Η έρευνα

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 26 εθελοντές ηλικίας 23 έως 31 ετών, αφότου είχαν κοιμηθεί είτε πολύ (έως δέκα ώρες), είτε λίγο (κάτω από έξι ώρες).

Όπως διαπιστώθηκε στη δεύτερη περίπτωση πάνω από 700 γονίδια είχαν υποστεί μεταβολές στη λειτουργία και στην έκφρασή τους.

Συγκεκριμένα, σε όσους είχαν κοιμηθεί λίγο, 444 γονίδια ήταν λιγότερο ενεργά και 267 περισσότερο ενεργά, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί περισσότερο. Επειδή τα γονίδια ελέγχουν την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι μεταβολές στη γονιδιακή έκφραση έχουν ως συνέπεια να μεταβάλλεται και η βιοχημεία του ανθρώπινου οργανισμού εξαιτίας του κακού ύπνου.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι λόγω του ελλιπούς ύπνου διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Μερικά γονίδια έχουν ένα φυσιολογικό ρυθμό έντασης και ύφεσης στη δραστηριότητά τους μέσα στο 24ωρο, όμως αυτός ο κύκλος δυσλειτουργεί λόγω της στέρησης του ύπνου. Περίπου 400 γονίδια σταμάτησαν τελείως να λειτουργούν, από τα 1.855 συνολικά που εμπλέκονται σε αυτό τον περιοδικό κύκλο.