«Οι σημερινοί 72άρηδες είναι οι 30άρηδες του παρελθόντος» υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Γερμανικού Ινστιτούτου Δημοσιογραφικής Έρευνας Μax Planck.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την γερμανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, είχαμε «ιλιγγιώδης αύξηση του προσδόκιμου ζωής από το 1900 μέχρι σήμερα με ρυθμούς που ξεπερνούν την αντίστοιχη αύξηση που σημειώθηκε κατά την διάρκεια των προηγούμενων 200 χιλιάδων ετών».

«Η πρόοδος της ιατρικής σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, έχει μειώσει συντριπτικά τα ποσοστά θνησιμότητας σε όλες τις ηλικίες, ειδικά μετά το 1900» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Οσκαρ Μπούργκερ, υποστηρίζοντας ότι τώρα η ερευνητική κοινότητα εξετάζει εάν και κατά πόσο περισσότερο θα μπορέσουν «να αυξήσουν ακόμη τη μακροζωία».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι το 1800 ο μέσος όρος ζωής στη Σουηδία ήταν 31 χρόνια, το 1900 ο μέσος όρος αυξήθηκε στα 52 χρόνια και σήμερα φτάσαμε τα 82, δηλαδή σε δύο αιώνες αυξήθηκε κατά 150%.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πάντως ότι αυτή η αύξηση του μέσου όρου κατά 150% ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση του προσδόκιμου ζωής που έχουν οι ίδιοι επιτύχει για ποντίκια (αύξηση κατά 50%) και μύγες (κατά 85%).