Αισιόδοξοι ότι μπορούν να «εισάγουν» την… έκτη αίσθηση στους ανθρώπους είναι επιστήμονες με επικεφαλής τον Βραζιλιάνικης καταγωγής καθηγητή νευροβιολογίας Μιγκέλ Νικολέλις, οι οποίοι όπως αποκάλυψαν στο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στη Βοστόνη, το κατάφεραν ήδη με πειραματόζωα.

Η ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Ντιουκ της Β. Καρολίνα κατάφερε να εμφυτεύσει στον εγκέφαλο ποντικών, ένα ειδικό μικροτσίπ, το οποίο έδωσε στα ζώα μια «έκτη αίσθηση» και τους επέτρεψε να βλέπουν το υπέρυθρο φως το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες είναι αόρατο από το μάτι!

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον προσάρμοσαν στο κεφάλι των πειραματόζωων υπέρυθρους αισθητήρες και τους συνέδεσαν με το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου τους που επεξεργάζεται τις πληροφορίες της αφής. Έτσι όταν τα ποντίκια δέχονταν υπέρυθρα σήματα, ο εγκέφαλός τους τα ένιωθε ως ερεθίσματα αφής.

Ο καθηγητής από την Βραζιλία εξήγησε στο συνέδριο πως αν στο μέλλον η διαδικασία αυτή αναπτυχθεί και σε ανθρώπους, τότε θα είναι εύκολο να αποκατασταθεί τεχνικά η όραση κάποιου τυφλού ανθρώπου με κατεστραμμένο οπτικό εγκεφαλικό φλοιό, αφού με τη χρήση ηλεκτρονικού ματιού θα μπορούσε να δει, λαμβάνοντας οπτικά σήματα και θα τα επεξεργαζόταν σε άλλη εγκεφαλική περιοχή για την αφή.

Ο κ. Νικολέλις υποστήριξε ακόμα ότι η ομάδα του κατάφερε την πρώτη διεπαφή «από εγκέφαλο σε εγκέφαλο», μεταδίδοντας για πρώτη φορά απευθείας εγκεφαλικά σήματα από ένα ζώο σε ένα άλλο ζώο, χωρίς «πρακτική» επικοινωνία μεταξύ τους! Ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο προς το παρόν.