Ελπίδες στους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας δίνει μια νέα ανακάλυψη των αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία μπορεί να θεραπευτούν οι πάσχοντες από το ίδιο τους το δέρμα!

Οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πώς το ίδιο το ανοσοποιητικό επιτίθεται στη μυελίνη (το κάλυμμα των νεύρων). Αυτό έχει ως συνέπεια τα νεύρα να δυσκολεύονται να «επικοινωνήσουν» μεταξύ τους, κάτι που προκαλεί εντέλει ένα μόνιμο αίσθημα κόπωσης και κινητικά προβλήματα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Rochester στις ΗΠΑ αξιοποίησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα.

Πήραν ένα δείγμα ανθρώπινων κυττάρων από δέρμα και το μετέτρεψαν σε βλαστικά κύτταρα. Στην συνέχεια μετέτρεψαν τα βλαστοκύτταρα σε ανώριμες εκδόσεις των κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν μυελίνη και τα τοποθέτησαν σε ποντίκια που είχαν γεννηθεί χωρίς μυελίνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές «με τον τρόπο αυτό παρήχθη μυελίνη σε όλο το μήκος του νευρικού συστήματος και μερικά πειραματόζωα πέτυχαν να αγγίξουν φυσιολογικούς κλινικούς δείκτες αλλά και να ζήσουν περισσότερο. Στόχος μας, λοιπόν, τώρα, είναι να καλύψουμε και πάλι με μυελίνη τις βασικές νευρικές ίνες των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας».

Βέβαια, στο��ς ασθενείς με σκλήρυνση το ανοσοποιητικό αναμένεται να εξακολουθήσει να «επιτίθεται» στα νεύρα, γεγονός που σημαίνει ότι η θεραπεία πρέπει να χρησιμοποιείται κατ’ επανάληψη.

Στα επόμενα δύο χρόνια οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν την θεραπεία και σε ανθρώπους.