Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου η κατανάλωση τηγανητών φαγητών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν ένα δείγμα εθελοντών για τις διατροφικές τους συνήθειες, και διαπιστώθηκε ότι τα τηγανητά τουλάχιστον έξι φορές την εβδομάδα, συντελούσε σε 41% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στα επόμενα 4 χρόνια.

Αντίθετα, όσοι έτρωγαν φρούτα, όσπρια, δημητριακά και λαχανικά είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διατροφή παίζει ρόλο στην υγεία μας. «Αν λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, διαπιστώνουμε ότι η δυτικού τύπου διατροφή ενέχει τριπλάσια απειλή για την υγεία. Τα τηγανητά έχουν πολύ αλάτι και λιπαρά, αυξάνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση. Επίσης η τακτική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ», λέει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Τζόουν.