​Πολλοί ερευνητές σε διάφορες χώρες του κόσμου έχουν κάνει εκτεταμένες έρευνες για τα οφέλη της σεξουαλικής επαφής στην υγεία. Τα συγκεντρώσαμε τα καταγράψαμε και σας τα παραθέτουμε.

Το σεξ σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών:

1. Μειώνει το στρες & βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από μια μελέτη που έγινε στη Σκωτία σε 24 γυναίκες και σε 22 άνδρες. Οι ερευνητές έθεσαν τους συμμετέχοντες σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως μιλώντας το να λύνουν ασκήσεις μαθηματικών μπροστά σε κοινό, ενώ παράλληλα ελέγχονταν η αρτηριακή πίεση.

Οι άνθρωποι που είχαν συχνή σεξουαλική δραστηριότητα ανταποκρίθηκαν καλύτερα στο στρες από αυτούς που είχαν μειωμένη ή απείχαν.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα ενός αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α ή IgA, η οποία μπορεί να σας προστατεύσει από τα κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις.

Έτσι, λένε οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Wilkes στο Wilkes-Barre, PA. Η μελέτη έγινε σε 112 φοιτητές. Σύμφωνα με τα ευρήματα όσοι είχαν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα της IgA από εκείνους που απείχαν ή έρχονταν σε επαφή σε μικρότερη συχνότητα.

3. Καίει τις περιττές Θερμίδες

Μόλις τριάντα λεπτά σεξ καίνε 85 θερμίδες ή και περισσότερο. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά σκεφτείτε πόσες θερμίδες θα χάσετε αν επαναλάβετε τα ημίωρα άσκησης μέσα στην εβδομάδα, και για τους δεινούς ‘αθλητές’ μέσα στην ίδια ημέρα…!

4. Κάνει καλό στη καρδιά

Το σεξ κάνει καλό στην καρδιά σας. Έρευνα εικοσαετίας που έγινε στη Μ. Βρετανία έδειξε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να υποστούν μια μοιραία καρδιακή προσβολή από ό, τι οι άνδρες που έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Και αν κάποιοι από τα ‘μεγαλύτερα’ αγόρια ανησυχούν ότι το σεξ θα μπορούσε να τους προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, η μελέτη δεν βρήκε συσχετισμό μεταξύ της συχνότητας του σεξ και της πιθανό��ητας να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

5. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση σας

Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης ήταν ένας από τους 237 λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν σεξ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας και δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ‘ ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι λένε ότι έχουν σεξουαλικές σχέσεις είναι για να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους», Φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνετε σεξ για να αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας. Η αυτοεκτίμησή σας είναι καθαρά για σας - όχι για κάποιον άλλο. Αλλά αν αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας, μια πλούσια σεξουαλική ζωή μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε ακόμα καλύτερα.

6. Μειώνει τον πόνο

Αυτό το χρωστάμε στην ‘ορμόνη της αγάπης’, ή αλλιώς της ωκυτοκίνης. Η εν λόγω ορμόνη αυξάνει τα ‘παυσίπονα’ του σώματος σας, που ονομάζονται ενδορφίνες. Έτσι, αν ο πονοκέφαλος σας, ο πόνος της αρθρίτιδας, ή τα συμπτώματα PMS φαίνεται να υποχωρούν μετά το σεξ, να είστε σίγουροι πως αυτό το χρωστάτε στη καλή σεξουαλική σας ζωή.

7. Περισσότερες εκσπερματώσεις μειώνουν το κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Η συχνή εκσπερμάτωση, ειδικά σε 20χρονους άνδρες και άνω, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αργότερα στη ζωή τους.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν 21 ή περισσότερες εκσπερματώσεις το μήνα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους είχαν 4-7 εκσπερματώσεις το μήνα.

Φυσικά, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι εκσπερματώσεις ήταν ο μόνος παράγοντας που έχει σημασία. Πολλά πράγματα επηρεάζουν πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο τα οποία και οι ερευνητές έλαβαν υπόψη.

8. Κοιμάστε καλύτερα

Η οξυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού προάγει επίσης τον ύπνο, όπως δείχνει η έρευνα.

Ο καλός ύπνος έχει συνδεθεί επίσης με μια σειρά από άλλα προνόμια καλής υγείας, όπως ένα υγιές βάρος και καλύτερη αρτηριακή πίεση.