​Μια εκπληκτική επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε, η οποία συμπεραίνει πως σε μόλις ένα γραμμάριο DNA μπορούν να αποθηκευτούν 2,2 εκατομμύρια gigabits πληροφοριών.
Επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Βιοπληροφορικής κατάφεραν να αποθηκεύσουν σε τεχνητό τμήμα DNA μεγάλο όγκο ψηφιακών δεδομένων, μεταξύ των οποίων και τα 154 σονέτα του Σαίξπηρ (αρχείο txt), ακουστικό υλικό διάρκειας 26 δευτερολέπτων από τα 17 λεπτά του ιστορικού λόγου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ («Εχω ένα όνειρο...») στην Ουάσιγκτον σε αρχείο mp3, μια ψηφιακή φωτογραφία του εργαστηρίου τους σε αρχείο jpg και σε pdf το διάσημο άρθρο με το οποίο οι Γουότσον και Κρικ περιέγραψαν πρώτη φορά το 1953 τη διπλή έλικα του DNA!
Οι ειδικοί που δημοσίευσαν την έρευνα στην επιθεώρηση «Nature» διατείνονται πως η αποθήκευση δεδομένων σε DNA θα είναι από τις βασικότερες τεχνολογίες του μέλλοντος, αν και μπορεί η ανάγνωση του DNA με τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας να είναι σχετικά απλή, αλλά η εγγραφή δεδομένων σ’ αυτό έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη.
Προς το παρόν βέβαια, το κόστος χρήσης του DNA για αποθήκευση δεδομένων είναι απαγορευτική, αλλά στο μέλλον με την πρόοδο της τεχνολογίας μπορεί ��α γίνει οικονομικότερη.