Το σπουδαίο τεστ Παπ (Παπανικολάου), που μέχρι σήμερα οι γιατροί χρησιμοποιούσαν για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου, θα μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί και για άλλες μορφές γυναικολογικού καρκίνου, όπως αυτού των ωοθηκών και της μήτρας.

Η ερευνητική ομάδα, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Παπαδόπουλος του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς χρησιμοποίησε το κολποτραχηλικό επίχρισμα που συλλέγεται στο τεστ Παπ. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι μέσω DNΑ των κυττάρων μπορούν να εντοπίσουν γενετικές αλλαγές που προκαλούνται στις περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο βήμα. Το PapGene, όπως ονομάζεται θα κάνει σύμφωνα με τους επιστήμονες αξιόπιστη διάγνωση εντοπίζοντας το γενετικό ίχνος αυτών των καρκίνων με τη βοήθεια του αρχικού τεστ Παπ.

Πάντως, οι πρώτες δοκιμές σε μια ομάδα 46 γυναικών έδειξαν πώς το νέο τεστ «μπορεί να ανιχνεύσει το 100% των ενδομητριακών καρκίνων και το 40% των καρκίνων των ωοθηκών, ακόμα και στα πιο πρώιμα στάδια της νόσου -και μάλιστα χωρίς καθόλου παραπλανητικά θετικά αποτελέσματα».