Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αμερικανοί επιστήμονες για την κατανάλωση αναψυκτικών ή φρουτοχυμών με γλυκαντικές ουσίες, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε μεγάλη έρευνα σχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης στους ενήλικες.

Σύμφωνα με την έρευνα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στους ενήλικες, ενώ αντίθετα η κατανάλωση καφέ με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο!

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι επιστήμονες «τα διαιτητικά αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι καταναλώνονται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν σημαντικές φυσικές -και πιθανώς σημαντικές ψυχικές- επιπτώσεις στην υγεία».

Η έρευνα

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 264.000 ανθρώπους, ηλικ��ας 50 έως 71 ετών, για 10 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα κουτιά ή ποτήρια οποιουδήποτε είδους αναψυκτικού την ημέρα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κλινικά διαγνωσμένη κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για όσους προτιμούσαν να πίνουν διαιτητικά (31%), παρά κανονικά αναψυκτικά (22%).

Επιπλέον, όσοι έπιναν πολλούς φρουτοχυμούς με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (τέσσερις ή περισσότερους καθημερινά), είχαν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου φρουτοχυμούς.

Αντίθετα, όσοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.