Αν η σύντροφος σας διαμαρτύρεται ότι την πληγώσατε… πέρυσι μην απορήσετε! Αν είστε γυναίκα και θυμάστε ακόμα κάτι που σας πλήγωσε πριν από δύο χρόνια μην εκπλαγείτε!

Σύμφωνα με νέα έρευνα οι γυναίκες θυμούνται τα δυσάρεστα περισσότερο από τους άντρες.

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, η ανάγνωση ειδήσεων που αφορά δυσάρεστα γεγονότα, όπως δολοφονίες και δυστυχήματα είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλών επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό των γυναικών.

Αυτό είχε ως συνέπεια την εμφάνιση περισσότερου άγχους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους άντρες.

Ακόμη και μια κακιά ή άσχημη ή δυσάρεστη είδηση, στρεσσάρει τις γυναίκες πολύ περισσότερο από ότι τους άνδρες.

Μάλιστα, οι γυναίκες που διαβάζουν δυσάρεστες ειδήσεις τις θυμούνται για περισσότερο καιρό σε σχέση με τους άνδρες και, επιπλέον, αντιδρούν με πιο πολύ στρες, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που έγινε σε μικρό δείγμα πληθυσμού.

Όσες γυναίκες είχαν διαβάσει άσχημες ειδήσεις, είχαν στη συνέχεια περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό τους τόσο σε σχέση με τους άνδρες που είχαν διαβάσει τις ίδιες αρνητικές ειδήσεις, όσο και σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν διαβάσει τις ουδέτερες ειδήσεις. Έτσι, οι γυναίκες εμφάνιζαν υπεραντίδραση και σε επόμενες αγχώδεις καταστάσεις. Τα επίπεδα κορτιζόλης των ανδρών ουσιαστικά δεν επηρεάστηκαν.

Επιπλέον, μια ημέρα μετά το τεστ, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από ό,τι οι άνδρες να θυμούνται τις «κακές» ειδήσεις και να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα γι αυτές.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής έκθεση των ανθρώπων σε αρνητικές ειδήσεις αποτελεί παράγοντα πρόκλησης στρες, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται τέτοιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, τόσο στο επίπεδο του στρες, όσο και της ανάμνησης μιας κακής είδησης.

Γενικότερα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Τέρι Μόφιτ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου, κατά μέσο όρο οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες σε καταστάσεις στρες σε σχέση με τους άνδρες, αν και παραδόξως ζούνε περισσότερα χρόνια. Μια πιθανή επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι, για εξελικτικούς λόγους, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο να νιώθουν τις πιθανές απειλές για τα παιδιά τους, πράγμα που επηρεάζει γενικότερα τον τρόπο που αντιδρούν σε οτιδήποτε τους προκαλεί στρες.