Σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες σε πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που ανακάλυψαν ότι οι αυτοκτονίες δεν έχουν μόνο ψυχολογικές και οικονομικές αιτίες, αλλά είναι… βιολογικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται γλουταμινικό οξύ και συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη, τώρα συνδέεται και με την αυτοκτονική συμπεριφορά.

Όπως παρατηρήθηκε το γλουταμινικό οξύ είναι πιο ενεργό στους εγκεφάλους των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες εξέτασαν σε 100 εθελοντές τη δραστηριότητα του γλουταμινικού οξέος, μετρώντας το κινολινικό οξύ το οποίο αναγκάζει το γλουταμινικό οξύ να στέλνει περισσότερα σήματα σε γειτονικά κύτταρα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Τα 2/3 των συμμετεχόντων είχαν εισαχθεί στο παρελθόν στο νοσοκομείο έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας ενώ το υπόλοιπο 1/3 ήταν υγιείς.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το 1/3 είχε υπερδιπλάσιο ποσοστό κινολινικού οξέος στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ενώ όσοι είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν, είχαν πιο ενεργό γλουταμινικό οξύ και υψηλότερα επίπεδα κινολινικού οξέος.