Ωραία περάσατε χθες. Ήπιατε, όμως, λίγο παραπάνω και τώρα ξυπνήσατε με το περίφημο… κεφάλι-καζάνι ή αγγλιστί hangover! Μην ανησυχείτε, εδώ είμαστε για να σας ενημερώ��ουμε πως θα καταπολεμήσετε τα «οδυνηρά» συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ όπως πονοκέφαλο, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης και ναυτία!

Το πρώτο και βασικότερο είναι να έχετε δώσει στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί με έναν χορταστικό ύπνο. Αν όχι, κλείστε τον υπολογιστή, κοιμηθείτε μερικές ώρες ακόμη και επανέρχεστε στο άρθρο… δριμύτεροι!

Τόσο κατά τη διάρκεια της… αλκοολοποσίας, όσο και την επόμενη μέρα, πρέπει να πιείτε τουλάχιστον ένα-δυο ποτήρια νερό για να ενυδατώστε τον οργανισμό σας. Ως γνωστόν, η αιθανόλη που περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να έχουμε πονοκέφαλο, ξηροστομία και κόπωση.

Η κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει την παραγωγή της γλυκόζης (του καυσίμου του οργανισμού) αλλά και την ηλεκτρολυτών. Γι΄ αυτό ένα ενεργειακό ποτό είναι ό,τι πρέπει για να δώσετε στον οργανισμό σας το… boost που χρειάζεται. Εξίσου αποδοτική είναι και η κατανάλωση μιας μπανάνας ή ενός μήλου.

Πονοκέφαλος=Παυσίπονο. Σωστά; Όχι, απαραίτητα! Προφανώς και αν δεν μπορείτε να σταθείτε, θα πάρετε ένα παυσιπονάκι! Ωστόσο, μη βιαστείτε να το χρησιμοποιήσετε ως πρώτη επιλογή. Ο λόγος είναι, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ότι ένα «ταλαιπωρημένο» στομάχι και ένα συκώτι που… χτυπά υ��ερωρίες από την υπερκατανάλωση, το μόνο που δεν χρειάζονται είναι νέο φόρτο εργασίας.

Φάτε κάτι. Οτιδήποτε! Αρκεί να είναι ελαφρύ! Τα αυγά (βραστά ή τηγανητά) είναι μια πολύ καλή ιδέα, ενώ μια σουπίτσα είναι από μόνη της φάρμακο. Φυσικά, εξαιρετική επιλογή είναι και μια σαλάτα ή ένα τοστ (απλό φυσικά και όχι τίποτα… υπερπαραγωγές)!

Πιείτε καφέ αλλά… με σύνεση! Η καφεΐνη μπορεί να ξυπνά τον οργανισμό αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο καφές μας αφυδατώνει και μόνο αυτό δεν χρειαζόμαστε μετά από μερικά έξτρα ποτηράκια αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ...

Κάντε λίγη γυμναστική. Όταν λέμε γυμναστική, φυσικά δεν εννοούμε να τρέξετε μαραθώνιο ή να προσπαθήσετε να... σπάσετε το ρεκόρ του Πύρρου Δήμα στην άρση βαρών. Λίγη αεροβική, τζόκινγκ, κολύμβηση (εάν υπάρχει η δυνατότητα) ή ακόμη και περπάτημα, θα βοηθήσει και να ιδρώσετε (και άρα και να πιείτε επιπλέον νερό και να αποβάλλετε τοξίνες) και να ξυπνήσει ο οργανισμός σας.

Τέλος, η περίφημη… ψυχρολουσία! Μπορεί ένα κρύο ντους να είναι ο εφιάλτης πολλών αλλά η εναλλαγή κρύου (ντους) - ζεστού (δωματίου) βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και την αναζωογόνηση!

Καλή… δύναμη και την επόμενη φορά με σύνεση. Πάθημα, μάθημα, δε ��ένε;