Σε 11 χρόνια για τους άντρες και 12 για τις γυναίκες έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής μέσα στα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που έγινε για τα αίτια βασικών ασθενειών.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ταυτόχρονα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής αυξάνονται και τα προβλήματα υγείας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε 500 άτομα, οι περισσότεροι θάνατοι στην εποχή μας οφείλονται σε καρδιαγγειακά προβλήματα και σε εγκεφαλικά, τα οποία κόστισαν τη ζωή σε 12,9 εκατομμύρια ανθρώπους το 2010, δηλαδή ευθύνονται για το 25% του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα!
Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται ο πλέον επικίνδυνος παράγοντας για την υγεία, καθώς κόστισε τη ζωή σε 9,4 εκατομμύρια ανθρώπους το 2010, ενώ ακολουθεί … το κάπνισμα, το οποίο ευθύνεται για 6,3 εκατομμύρια θανάτων.
Τέλος, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει κα η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, καθώς για πέντε εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον πλανήτη, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στην Λατινική Αμερική.
Η απουσία σωματικής άσκησης και η κακή διατροφή ακολουθούν στην λίστα.