Πιερ Ιβ Κουστό: "Ο βυθός της Σαντορίνης είναι έρημος!"

Σήμα κινδύνου για τη θάλασσα της Σαντορίνης

Σήμα κινδύνου για τη θάλασσα της Σαντορίνης εκπέμπει ο Πιερ Ιβ Κουστό. Ο γιος του διάσημου ωκεανογράφου βρίσκεται στο νησί και με ομάδα δυτών καθάρισε το βυθό που όπως αποκαλύπτει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star έχει σχεδόν ερημώσει από ψάρια.

 «Το υποθαλάσσιο περιβάλλον εδώ είναι πανέμορφο! Έχετε μοναδικό σκηνικό, τοιχώματα, σπηλιές, θαλάσσια λιβάδια και η ορατότητα είναι πεντακάθαρη αλλά υπάρχουν ελάχιστα ψάρια. Στην πραγματικότητα υπάρχει πολύ λίγη ζωή εκεί κάτω».

Είναι η Σαντορίνη μας, με τα μάτια του Πιερ Ιβ Κουστό. Ο μικρότερος γιος του διάσημου Ζακ ιβ , βρήκε στα νερά μας ένα όμορφο θέατρο,  όπως λέει όμως χωρίς θεατές

«Μιλούσα με τον Κυριάκο Πρέκα, τον πρόεδρο των ψαράδων εδώ και μου είπε πως κληρονόμησε μια θάλασσα γεμάτη ψάρια από τους γονείς του και αφήνει μια έρημο στα παιδιά του.

Είναι η μόλυνση, η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση. Και στην Ελλάδα κάθε φορά που πίνουμε ένα φρέντο εσπρέσσο υπάρχει ένα καλαμάκι και ένα πλαστικό ποτήρι και πίνετε 3-4 την ημέρα. Όλοι το κάνουν αυτό και εντέλει καταλήγουν στη θάλασσα.

Ο Πιερ Ιβ με την ομάδα του καθάρισε το βυθό της Σαντορίνης. Αμομάκρηναν απορρίμματα και βυθισμένα αλιευτικά δίχτυα που γίνονται φονικές παγίδες για τα ψάρια. Η παράνομη υπεραλίευση όμως στην περιοχή φαίνεται να μην έχει φρένο.

«Κατά τη γνώμη μου το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν προστατευόμενες περιοχές, δεν υπάρχει ένα άσυλο. Συνεχίζουμε να παίρνουμε από τη θάλασσα αλλά δεν δίνουμε τίποτα πίσω».

Από το 2009 ο Κουστό προσπαθεί να φτιάξει την Σαντορίνη μια προστατευόμενη ζώνη για τα ψάρια. Μια περιοχή που θα γίνει εκκολαπτήριο για είδη που κινδυνεύουν.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top