Απίστευτο: Έκαναν αγώνα ταχύτητας «πάνω» στις φωλιές των Καρέτα-Καρέτα!

Ο σύλλογος Αρχέλων έκανε καταγγελία στην εισαγγελία

Έκαναν αγώνα ταχύτητας στις φωλιές των Καρέτα-Καρέτα

Πρώτη δημοσίευση: 20.13

Ένα απίστευτο περιστατικό, που συνέβη σε προστατευόμενη παραλία του Κυπαρισσιακού Κόλπου που ανήκει στο δίκτυο Natura, κατήγγειλε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Την Τρίτη 22 Μαΐου έγινε αγώνας ταχύτητας με 280 μοτοσικλέτες στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας!

Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος, τα μηχανοκίνητα οχήματα επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους.

«Ήταν εθελοντές μας στην παραλία, κάνοντας το επιστημονικό τους έργο και είδαν ξαφνικά τις μηχανές. Τους ζητήσαμε να τους δείξουν την άδεια, αλλά δεν το κάνανε. Απλά μας είπαν ότι έχουν άδεια από το δασαρχείο, την αστυνομία και την περιφέρεια» αναφέρει στο star.gr η Παναγιώτα Θεοδώρου, νομικός και Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας και Διατήρησης Περιβάλλοντος στον «Αρχέλων».

Κάνουν εκεί φωλιές οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα

Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκουν καταφύγιο πολλές χελώνες Καρέτα-Καρέτα για να κάνουν τις φωλιές τους.

Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura, ενώ υπάρχει υπουργική απόφαση που ισχύει από το 2016 που θέτει πολύ αυστηρά μέτρα για την προστασία της.

«Μου φαίνεται απίθανο να έχουν δοθεί άδειες για αγώνες ταχύτητας γιατί κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά. Ο νόμος 3937/2011, για την προστασία της βιοποικιλότητας, απαγορεύει ρητά να κινούνται οχήματα εκτός οδικού δικτύου στις περιοχές Natura» εξηγεί η κα Θεοδώρου, η οποία επισημαίνει τους προφανείς κινδύνους ακόμη και για τραυματισμούς λουόμενων.

Φαίνεται πως η παρέμβαση του «Αρχέλων» γλίτωσε τα χειρότερα, καθώς ο δεύτερος αγώνας ταχύτητας στην προστατευόμενη παραλία, που θα γινόταν την Παρασκευή 25 Μαΐου, τελικά ματαιώθηκε και έγινε σε άλλο σημείο.

«Στείλαμε επιστολή στις αρχές - περιφέρειες, δήμους, αστυνομικά τμήματα - για να μάθουμε αν έχουν δοθεί άδειες και να ζητήσουμε αναστολή τους, ενόψει και του δεύτερου αγώνα. Την Πέμπτη 24 Μαΐου κάναμε και καταγγελία στην εισαγγελία για να διερευνηθεί εάν έχει γίνει κάτι τέτοιο, που σημαίνει ξεκάθαρη παράβαση καθήκοντος» λέει η κα Θεοδώρου στο star.gr.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι στην καταγγελία του «Αρχέλων» περιλαμβάνεται και η αστυνομία, καθώς «τους καλέσαμε για το θέμα επανειλημμένα αλλά δεν ήρθαν ποτέ».

«Έφτιαξαν» και πάλι την παραλία για τις χελώνες

Η ομάδα του «Αρχέλων» μετά το τέλος του μηχανοκίνητου αγώνα, έπιασε δουλειά.

Αρχικά βεβαιώθηκε ότι δεν είχε γίνει καμία ζημιά σε φωλιά χελώνας.

«Φέτος ήδη από τα μέσα Μαΐου, ξεκίνησαν να κάνουν φωλιές. Είναι ήδη περίπου 40 στην περιοχή. Ευτυχώς δεν έπαθε καμία τίποτα» δηλώνει στο star.gr η Σεβαστή Καποτά, Υπεύθυνη Προγράμματος, Δυτικής Πελοποννήσου του «Αρχέλων».

Όπως εξηγεί, οι εθελοντές του συλλόγου «επανέφεραν» την άμμο της παραλίας, η οποία μετά το πέρασμα των οχημάτων είχε γεμίσει αυλακιές και είχε σκληρύνει (λόγω του βάρους των οχημάτων), κάτι που θα δυσκόλευε πολύ στην κίνησή τους τις χελώνες.

Μία ημέρα μετά τον αγώνα ανανεώθηκε η υπουργική απόφαση

Η Ελλάδα δυστυχώς «πάσχει» στο θέμα της προστασίας της περιοχής.

Αυτό το μαρτυρά η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Νοέμβριο του 2016, επειδή δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016 έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που θεσπίζει αυστηρά μέτρα προστασίας για την περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου. Η οποία - τι σύμπτωση - ανανεώθηκε για έναν χρόνο την επόμενη μέρα του αγώνα, δηλαδή την Τρίτη 23 Μαΐου…

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top