Social media με...γονική συναίνεση- Οι αλλαγές του GDPR

Δεν επιτρέπεται η χρήση των social media χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών για τα παιδιά από 13 έως 15

Ανήλικοι και διαδίκτυο: Τι αλλάζει με τον νέο Κανονισμό

Ο νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δε θα μπορούσε να μην έχει πρόβλεψη για το πιο ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας, τα ανήλικα παιδιά.

Ο γενικός κανόνας  προβλέπει απαίτηση γονικής συγκατάθεσης για όλους τους νέους ηλικίας κάτω των 16 ετών. Από εκεί και πέρα, το κάθε κράτος-μέλος μπορεί να θεσπίσει το δικό του όριο.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν να κρατήσουν τα ηλικιακά όρια στα 13 έτη (Βέλγιο, Δανία, Πορτογαλία, κλπ), άλλες το πήγαν στα 14 έτη (Κύπρος, Βουλγαρία, κλπ) ενώ η Ελλάδα έχει αποφασίσει το όριο να είναι τα 15 έτη.

Πηγή φωτογραφίας: betterinternetforkids.eu

Info: Τι είναι η «επεξεργασία» προσωπικών δεδομένων

Είναι κάθε πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται με ή χωρίς τη χρήση αυτοματοποιημένων μέσων, σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή σε σύνολα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή, η καταχώριση, η οργάνωση, η διάρθρωση, η αποθήκευση, η προσαρμογή ή η μεταβολή, η ανάκτηση, η αναζήτηση πληροφοριών, η χρήση, η κοινολόγηση με διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης, η συσχέτιση ή ο συνδυασμός, ο περιορισμός, η διαγραφή ή η καταστροφή. Συνεπώς η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων είναι πολύ ευρεία έννοια και περιλαμβάνει ακόμη και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Παιδιά κάτω των 13 ετών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να παράσχουν συγκατάθεση για επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Τι σημαίνει αυτό για τη χρήση του διαδικτύου από τους ανήλικους

Ο νέος κανονισμός σημαίνει ότι… το τοπίο στα social media, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε ανήλικους και έφηβους, αλλάζει.

Διαδικτυακές κοινότητες, όπως το facebook, που έχουν απαγορέψει τη δημιουργία λογαριασμού και τη χρήση της πλατφόρμας σε παιδιά κάτω των 13 ετών, πλέον απαγορεύουν τη δημιουργία λογαριασμού και σε ανήλικους έως 16 ετών (ανάλογα την ευρωπαϊκή χώρα).

Έτσι, στην Ελλάδα ένα παιδί 14 ετών θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων του για να αποκτήσει λογαριασμό στο facebook ή σε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης .

Οι συγκεκριμένοι έφηβοι θα έχουν πρόσβαση σε μια λιγότερο εξατομικευμένη εκδοχή του Facebook με περιορισμένη δυνατότητα δημοσιεύσεων και λιγότερο σχετικές διαφημίσεις μέχρι να λάβουν την άδεια ενός γονέα ή κηδεμόνα για να χρησιμοποιούν όλες τις δυνατότητες του Facebook. Ακόμα και στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν επιβάλλεται από τη σχετική νομοθεσία, θα ρωτήσουμε κάθε έφηβο εάν επιθυμεί να προβάλλονται διαφημίσεις με βάση δεδομένα από συνεργάτες και εάν επιθυμεί να συμπεριλάβει προσωπικά δεδομένα στο προφίλ του.

Ενημέρωση του facebook

Εξάλλου, η δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Whatsapp, που ανήκει στο facebook και την οποία χρησιμοποιούν πάνω από 1,5 δισ. άνθρωποι, ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στην υπηρεσία σε επίπεδο Ευρώπης θα έχουν μόνο οι νέοι από 16 ετών και άνω.

Η ευθύνη εξασφάλισης της συναίνεσης βαραίνει τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα. Σημειώνεται, πάντως, ότι παραμένει αδιευκρίνιστο το πως θα εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η διάταξη καθώς δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από τα κοινωνικά δίκτυα.

Του Πέτρου Κατσαβριά  

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top