H Σίκινος γίνεται το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά καλαμάκια!

Με τι τα αντικαθιστούν, ώστε να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον

Ελληνικό καλοκαίρι… χωρίς κρύο καφέ ή δροσερά κοκτέιλ, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε. Πόσω μάλλον σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί. Ο πρίγκιπας Κάρολος «μας φόρεσε» τα γυαλιά, όταν ήπιε στην Ελλάδα τον freddo cappuccino χωρίς καλαμάκι! Όμως, επειδή οι Έλληνες δε θέλουμε να στερηθούμε αγαπημένες απολαύσεις… υπάρχει κι άλλη λύση. Το παράδειγμα θα δώσει η Σίκινος, η οποία γίνεται ο πρώτος #plastic_straw_free δήμος της Ελλάδας!

Τι σημαίνει αυτό; Κάτοικοι και επιχειρηματίες του νησιού ενεργοποιούνται για να προστατεύσουν τον τόπο τους και τις θάλασσες τους, αντικαθιστώντας τα πλαστικά καλαμάκια με βιοδιασπώμενα.

 

Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change», μαζί με τον δήμο Σικίνου. Έτσι, καλεί το Σάββατο 26 Μαΐου όλους τους κατοίκους της Σικίνου, να δώσουν τα πλαστικά καλαμάκια που έχουν στην κατοχή τους και να τους επιστραφούν βιοδιασπώμενα, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.  

«Το μέγεθος του νησιού, ο βαθμός προετοιμασίας που υπάρχει στους κατοίκους και η ετοιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης καθιστά ικανή τη μεταστροφή αυτή στη Σίκινο» επισημαίνει η διευθύντρια του ιδρύματος Λασκαρίδη, Κοσμοπούλου Αγγελική και προσθέτει «Καλούμε τους κατοίκους να υπογράψουν ένα σύμφωνο μαζί μας, για το περιβάλλον».

Τι είναι τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια;

Υπάρχουν νέες μορφές προϊόντων που είναι φιλικότερες για το περιβάλλον και μπορούν να διασπαστούν πολύ γρηγορότερα συγκριτικά με το πλαστικό. «Μάλιστα, δεν αλλάζουν σε τίποτα την ευχαρίστηση του καταναλωτή» επισημαίνει η κα Κοσμοπούλου.

Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι σχεδόν ίδια στην όψη με τα πλαστικά και φαινομενικά δεν έχουν καμία διαφορά. Έχουν όμως μεγάλη αξία για το περιβάλλον, συγκριτικά με το πλαστικό, το οποίο είναι το 11ο πιο συχνό απόρριμα στις παραλίες. Το κακό με το πλαστικό είναι ότι χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστεί, καθώς και ότι συχνά καταλήγει στο στομάχι θαλασσινών ειδών, προκαλώντας τον θάνατό τους.

Όσο για το κόστος του, η κα Κοσμοπούλου τόνισε ότι είναι σχεδόν ίδιο ή ελάχιστα πιο υψηλό από το συνηθισμένο πλαστικό καλαμάκι. Υπάρχουν διάφοροι προμηθευτές στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν πολίτες και επιχειρηματίες.

«Είναι σημαντικό να μάθουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να χειριστούμε τις καθημερινές μας ανάγκες. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι καθένας από εμάς είναι ένα κομμάτι της λύσης αντί του προβλήματος. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι στα νησιά -σε πρώτη φάση-, δεσμεύονται να αλλάξουν κάτι στην καθημερινότητά τους, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει να κάνει με τον δικό μας τρόπο ζωής» καταλήγει η διευθύντρια του ιδρύματος Λασκαρίδη.

της Σοφίας Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top