«Μπλόκο» στο λιμάνι της Μυκόνου για τις γουρούνες

Για οικονομικό πλήγμα και κυκλοφοριακό κομφούζιο στο νησί κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες του κλάδου

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους ιδιοκτήτες ενοικιάσεως μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών της Μυκόνου, οι οποίοι από τις 8 το πρωί της Τετάρτης (16 Μαΐου) έχουν κλείσει το λιμάνι του νησιού.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που απαγορεύει τις «γουρούνες» κάτω των 125 κυβικών σε ασφαλτοστρωμένες οδούς.

Μάλιστα δηλώνουν αποφασισμένοι στο star.gr να φτάσουν στα άκρα τις κινητοποιήσεις, αν δε γίνει ουσιαστικός διάλογος και δε βρεθεί μια λύση.

Την ώρα που η τουριστική περίοδος στη Μύκονο έχει ήδη ξεκινήσει και στο «Νησί των Ανέμων» κυκλοφορούν τουλάχιστον 2.000 «γουρούνες», οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

«ΑΧΡΗΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΡΟΔΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ»

 

«Το 90% των τετράροδων οχημάτων της Μυκόνου είναι 50 κυβικών. Αυτό σημαίνει ότι το 90% των τετράροδων οχημάτων αχρηστεύεται» εξηγεί στο star.gr ο Χρήστος Ρίζος, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων οχημάτων Μυκόνου «Το Βεσπάκι».

«ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ»

 

Μήλον της έριδος, είναι το άρθρο 31 του νέου Κ.Ο.Κ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) το οποίο στην ουσία απαγορεύει την κυκλοφορία των τετράτροχων μοτοσικλετών ATV μικρού κυβισμού κάτω των 125 κυβικών.

«Φανταστείτε αυτό πόσο επώδυνο είναι για τις επιχειρήσεις μας. Όλες σχεδόν αποτελούνται από ντόπιους ή από μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τα τετράροδα θα αντικατασταθούν από αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού από τις μεγάλες πολυεθνικές πράγμα που θα προκαλέσει κυκλοφοριακό έμφραγμα στο νησί μας» προειδοποιεί ο κος Ρίζος.

ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ – «ΔΕ ΜΑΣ ΔΟΘΗΚΕ ΧΡΟΝΟΣ»

 

Ακόμα πάντως κι αν θέλουν να «συμμορφωθούν» στις διατάξεις του νέου Κ.Ο.Κ αυτό είναι αποτρεπτικό λόγω του τεράστιου κόστους που συνεπάγεται:

«Δε δόθηκε χρόνος. Όλα άλλαξαν σε μια νύχτα. Διαβούλευση ουσιαστική με εμάς δεν έγινε ποτέ. Απλά ακούμε υποσχέσεις επί υποσχέσεων οι οποίες δεν φτάνουν σε κανένα αποτέλεσμα. Οι επαγγελματίες συνάδελφοί μου έχουν χρεωθεί, έχουν πάρει δάνεια, έχουν επιδοτηθεί αρκετοί από το ΕΣΠΑ για οχήματα που την επόμενη ημέρα βγήκαν “παράνομα”» εξηγεί στο star.gr ο Πρόεδρος του Σωματείου.

ΘΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

 

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις όσο χρειαστεί. Αν μας δεχτούν σε διάλογο θα τις αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις δε θέλουμε να καταστρέψουμε το νησί» διαμηνύει ο κος Ρίζος.

Προς το παρόν πάντως, οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν μιλήσει για το θέμα με τον κο Μαυραγάνη και την κα Κουντουρά «αλλά με τον αρμόδιο τον κύριο Σπίρτζη δεν μιλήσαμε ποτέ. Σε δυο ραντεβού που είχαμε δεν ήρθε ποτέ. Μας κλείνουν τα μαγαζιά χωρίς να μας ακούσουν» καταλήγει ο Πρόεδρος του Σωματείου.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

 

Εκτός από τους επιχειρηματίες της Μυκόνου, σε αποκλεισμό του νησιού προχώρησαν και οι επιχειρηματίες της Νάξου.

Σύμφωνα με τους ίδιους οι έως τώρα προσπάθειές τόσο στα νησιά των Κυκλάδων και δη σε αυτά Μυκόνου, Νάξου αλλά και των υπολοίπων (Ιος, Σαντορίνη και Πάρος)  να εισακουσθούν τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση απέβησαν άκαρπες.

Μάλιστα, η αίσθηση που αποκόμισαν ήταν ότι απλά οι υπεύθυνοι δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της απόφασης που έχουν πάρει και γι αυτό οι Ναξιώτες και οι Μυκονιάτες επιχειρηματίες προχωρούν την Τετάρτη 16 Μαΐου σε αποκλεισμό των λιμανιών και μάλιστα από τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσουν και με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top