Εικόνες ντροπής στο λιμάνι της Πάτρας μετά την επιχείρηση "σκούπα" της αστυνομίας

Κλεφτοπόλεμο έπαιζαν καθημερινά οι άνδρες του Λιμενικού με τους μετανάστες που ήθελαν να επιβιβαστούν στα πλοία προς Ιταλία

Δείτε βίντεο από τη χθεσινή επιχείρηση στο λιμάνι της Πάτρας

Τραγικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από την επιχείρηση "σκούπα" της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της οποίας απομακρύνθηκαν από εκείν 611 μετανάστες. 

Δεκάδες αντίσκηνα είχαν στηθεί στα δύο εγκαταλελειμμένα εργοστάσια που βρίσκονται απέναντι από το λιμάνι. Πλαστικά ποτήρια, αποτσίγαρα, βρωμιά και δυσωδία παντού, βρώμικα σεντόνια και κρεμασμένα ρούχα που δείχνουν ότι και οι ίδιοι οι μετανάστες αιφνιδιάστηκαν από την επιχείρηση. 

Πηγές του Λιμενικού περιέγραψαν στο star.gr απίστευτες εικόνες που διαδραματίζονταν καθημερινά, σημειώνοντας ότι είχαν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του λιμανιού.

Οι 611 μετανάστες που απομακρύνθηκαν χθες από το λιμάνι και μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας εκτός του νομού Αχαΐας, κυρίως Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρανοί και Ιρακινοί χρησιμοποιούσαν τα δύο εργοστάσια ως ορμητήρια.

Κάθε φορά που έδενε πλοίο στο λιμάνι για Ιταλία, οι μετανάστες προσπαθούσαν παράνομα να επιβιβαστούν σε αυτό, είτε παραβιάζοντας φορτηγά, είτε πηδώντας σε αυτό.

Αυτό που περιγράφεται είναι ένας απίστευτος κλεφτοπόλεμος με τους άνδρες του Λιμενικού καθημερινά, δυο και τρεις φορές την ημέρα να προσπαθούν να αναχαιτίσουν 450 μετανάστες που επεδίωκαν να επιβιβαστούν παράνομα στα πλοία προς Ιταλία και να εκπληρώσουν το όνειρό τους να φτάσουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Έντονα ήταν επίσης και τα κρούσματα παραβατικότητας. Αρκετοί μετανάστες συλλαμβάνονταν με μικροποσότητες ναρκωτικών πάνω τους, αλλά και με αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρια και λάμες.

Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα κατά τη διάρκεια συμπλοκής μετανάστης πυροβόλησε εναντίον ενός άλλου και τον σκότωσε.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες από οδηγούς φορτηγών που έχουν αντιμετωπίσει απειλές από μετανάστες που θέλουν να μπουν στα πλοία, αλλά και από κατοίκους της περιοχής που ανησυχούσαν με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί εκεί.

Και μπορεί μετά την επιχείρηση της αστυνομίας να επικρατεί ηρεμία, όμως οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν ότι αυτό θα διαρκέσει λίγο και το λιμάνι θα γεμίσει και πάλι από μετανάστες που θα αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο διαφυγής στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους 611 πρόσφυγες, οι 142 ήταν ανήλικοι. Από αυτούς μόνο τα 37 ασυνόδευτα παιδιά είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ οι 105 ανήλικοι δεν είχαν κάνει ποτέ εγγραφή και ταυτοποίηση στις ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες. 

Έτσι τα παιδιά που είχαν έγγραφα μεταφέρθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στις αρμόδιες δομές που ειδικεύονται στην φροντίδα ασυνόδευτων παιδιών, ενώ τα υπόλοιπα 105 παιδιά αρχικά  θα περάσουν την διαδικασία ταυτοποίησης στο κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου, ενώ παράλληλα θα είναι σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.

Η επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση του λιμανιού ήταν τεράστια, καθώς πήραν μέρος σε αυτή 380 αστυνομικοί, καταφέρνοντας να απομακρύνουν όλους τους μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να σημειωθούν παρατράγουδα. 

Τέλος ο δήμος Πατρέων από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από την επιχείρηση, κατήγγειλε την «απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και εξέφρασε την αντίθεσή του στις επιχειρήσεις «σκούπα» που γίνονται κατά καιρούς εναντίον των μεταναστών.

«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας και προσωρινής διαμονής των μεταναστών και να στηρίζουμε το δικαίωμά τους για την απευθείας μεταφορά από τις χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top