«Γιατροί χωρίς Σύνορα»: Σε έξαρση ανεμοβλογιά και ψώρα στη Μόρια

Εμβολιάζονται μόνο τα παιδιά, όχι οι ενήλικες

Οι συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς «απάνθρωπες». Η αδυναμία των ελληνικών αρχών να ανταπεξέλθουν στις συνεχείς ροές των προσφύγων είναι εμφανής. Η αδυναμία να τους προσφέρει κατάλληλες συνθήκες, επίσης. Οι "Γιατροί χωρίς σύνορα" κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυτή τη στιγμή είναι σε έξαρση ανεμοβλογιά και ψώρα. 

Το star.gr επικοινώνησε με τον Θεόδωρο Φαχουρίδη, Γενικό Ιατρό από τους "Γιατρούς χωρίς σύνορα". Ένας από από τους δεκάδες αφανείς ήρωες, που προσπαθούν με ότι δυνάμεις έχουν να βοηθήσουν. 

Η ανάγκη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων είναι τεράστια, καθώς όπως μας αποκάλυψε, μόνο τα παιδιά εμβολιάζονται. Οι ενήλικες "αφήνονται" στη μοίρα τους, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη εμβολίων. "Αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία τους και την ασφαλή λειτουργία του καταυλισμού" δηλώνει χαρακτηριστικά ο γιατρός. 

 

Προβλήματα όμως, υπάρχουν και στις δόμες. Όταν ο συγκεκριμένος χώρος δύναται να φιλοξενήσει 2500 ανθρώπους και ο αριθμός τους έχει ήδη φτάσει τους 7000, όλοι μας καταλαβαίνουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι μετανάστες. Η μία σκηνή είναι πάνω στην άλλη. 

Με τον υπερπληθυσμό οι συνθήκες υγιεινής δέχονται βαρύ πλήγμα. Οι μολυσματικές ασθένειες "βρίσκουν" χώρο και μεταδίδονται από τον έναν στον άλλον. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες διάρροιες και εμετοί έχουν κάνει την εμφάνιση τους και οι ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία.

Ο κ. Φαχουρίδης κάνει έκκληση μέσω του star.gr και ζητάει να ληφθούν μέτρα ενόψει του καλοκαιριού. Οι ροές των μεταναστών αναμένεται να αυξηθούν και αν δεν γίνει άμεση αποσυμφόρηση του καταυλισμού, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου. 

 

Ρεπορτάζ: Θεόδωρος Καραμάτσικος

t.karamatsikos@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top