Μειωμένα εισιτήρια για τους κατοίκους Λέσβου, Χίου, Κω

Το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί πρόγραμμα επιδότησης μετακινήσεων κατοίκων και μεταφορών

Επιδότηση εισιτηρίων πλοίων για νησιά

Με φθηνότερα εισιτήρια θα μπορούν να μετακινούνται από 1η Ιουλίου οι κάτοικοι αρκετών νησιών χάρη στο πρόγραμμα επιδότησης των μετακινήσεων των νησιωτών και της αποστολής εμπορευμάτων από επιχειρήσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά και η δαπάνη δε θα υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Όπως είπαν στο star.gr στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας σκοπός του προγράμματος είναι να έρθουν πιο κοντά τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και να μην αισθάνονται οι νησιώτες αποκομμένοι και απομακρυσμένοι. Επίσης στόχος είναι να ενισχυθούν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες, καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές είναι πιο ακριβές από μια αντίστοιχης απόστασης χερσαία μεταφορά.

Για ποια νησιά θα ισχύσει το πρόγραμμα επιδότησης

Το πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα, Κω, Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάσο, Λέρο, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Αλιμιά, Αρκιούς, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρο, Λέβιθα, Λειψούς, Μάραθο, Νίμο, Ψέριμο, Σαρία, Ικαρία, Φούρνους, Άγιο Μηνά, Θύμαινα, Σαμοθράκη, Κάρπαθο, Ερρικούσα, Μαθράκι, Οθωνούς, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Ανάφη.

Ποιοι είναι δικαιούχοι της επιδότησης

Βασικό κριτήριο για να πάρει κάποιος την επιδότηση είναι να είναι μόνιμος κάτοικος νησιού, το οποίο θα επιβεβαιώνεται και από τη φορολογική του δήλωση.

Πόσο είναι το ποσό της επιδότησης

Το ποσό της επιδότησης εξαρτάται από έναν συντελεστή σχετικότητας που έχει βάλει το υπουργείο ανάλογα με τις ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων κάθε νησιού. Και αυτό γιατί, όπως είπαν στο star.gr στελέχη του υπουργείου οι κάτοικοι κάποιων νησιών, όπου υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές, χρειάζεται να ταξιδεύουν συχνότερα από άλλους.

Έτσι για τα πιο μικρά νησιά προβλέπεται η επιδότηση έξι ταξιδιών το χρόνο μετ’ επιστροφής για κάθε μέλος της οικογένειας. Δηλαδή, μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά από τον Άη Στράτη θα δικαιούται επιδότηση για 12 ταξίδια που μπορεί να κάνει ο ενήλικας και τρία τα παιδιά, σύνολο 15 ταξίδια.

Πώς θα γίνεται η αίτηση για την επιδότηση

Η αίτηση θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, η οποία δεν είναι ακόμα έτοιμη. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου θα υπάρχει διασύνδεση της πλατφόρμας με το Taxisnet και από εκεί η ΑΑΔΕ θα αντλεί τα στοιχεία του δικαιούχου που θα είναι προσυμπληρωμένα και θα του δείχνει αν δικαιούται ή όχι την επιδότηση.

Αν είναι δικαιούχος θα του πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό που έχει δηλώσει στο Taxisnet ένα πλαφόν για τα ταξίδια που δικαιούται. Ο δικαιούχος θα πληρώνει το εισιτήριο στην κανονική τιμή και θα γίνεται στο τέλος η εκκαθάριση βάσει της έκπτωσης που δικαιούται.

Τέλος το ποσό της επιδότησης είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top