Η Εκκλησία προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Υπουργείου Παιδείας

Ζητά να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά τμήματα του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούν τον νέο οργανισμό

Στο Στε κατά του Υπ. Παιδείας προσφεύγει η Εκκλησία

Tο Υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε παρανόμως την "ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης" των νέων από τους σκοπούς του, υποστηρίζει με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Εκκλησία της Ελλάδος.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητεί να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Π.Δ. 18/2018 με το οποίο θεσπίζεται ο νέος οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την προσφυγή, το πρώτο άρθρο μεταβάλει την αποστολή του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με όσα ίσχυαν, στο θέμα της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης, κάτι που είναι αντίθετο προς το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Το προηγούμενο Π.Δ. 114/2014 ανέφερε ότι αποστολή του υπουργείου Παιδείας είναι «η προαγωγή της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Η Εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζει ότι το υπουργείο Παιδείας αφαιρεί τη θρησκευτική αγωγή των νέων από την αποστολή του υπουργείου όταν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η «κρατική αποστολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης των νέων αφορά σε μείζονα βαθμό τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Στην προσφυγή αναφέρονται ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ οι νέες ρυθμίσεις που θεσπίζουν κρατική εποπτεία και αποδίδουν αρμοδιότητες στη υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας για την άσκηση εποπτείας και συνδιοίκησης στην Εκκλησία της Ελλάδος επί θρησκευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής αυτονομίας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top