Αποσύρεται από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια

Οι αντιδράσεις προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης

Αποσύρεται τελικά προς το παρόν από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, ώστε να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη μέχρι τώρα διαδικασία, ενώ το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Το νομοσχέδιο το οποίο είχε τεθεί προς διαβούλευση προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι κάθε κατοικίδιο θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του το διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου και ότι οι ιδιοκτήτες ζώων θα πρέπει να τα στειρώσουν υποχρεωτικά διαφορετικά θα πληρώσουν χαράτσι, ύψους 100 ευρώ ετησίως.

Επίσης το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του υπουργείου, με το κόστος του τσιπαρίσματος να ανέρχεται στα 6 ευρώ, ενώ αστείρωτα μπορούν να είναι μόνο ζώα που είναι ζευγάρι, με την καταβολή ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου.

Το νομοσχέδιο προέβλεπε επίσης αυστηρά πρόστιμα από 15.000 – 30.000 ευρώ σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους και τρία χρόνια φυλάκιση για βασανισμούς και θανάτωση ζώων.

Η εγκατάλειψη ζώου από τον ιδιοκτήτη του μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο έως 1.000 ευρώ, ενώ η διατήρηση περισσοτέρων σκύλων ή/και γατών σε διαμερίσματα ή µονοκατοικίες κατά παράβαση του νόμου επιφέρει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ ανά ζώο.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από φιλοζωικές οργανώσεις, ιδιοκτήτες κατοικίδων ζώων, αλλά και από την αντιπολίτευση, που ζητούσε την απόσυρσή του, καταγγέλλοντάς το για προχειρότητα και τονίζοντας ότι δημιούργει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει να λύσει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top