Αλβανικά σχολικά βιβλία μιλούν για «Τσαμουριά» σε Θήβα και Πρέβεζα – Μπήκαν στο μικροσκόπιο του Υπ. Παιδείας

«Θετικό το κλίμα» μετά τη συνεδρίαση της Μικτής Ελληνοαλβανικής Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων

Προκλήσεις στα αλβανικά σχολικά βιβλία για την Ελλάδα

Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με αφορμή τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας, Γεωγραφίας και Λογοτεχνίας, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη μεταξύ των μελών της κοινής επιτροπής Ελλάδας-Αλβανίας.

Πρόκειται για συνέχεια των συζητήσεων που είχαν γίνει τον περασμένο Ιανουάριο στα Τίρανα, με την ελληνική πλευρά να κρίνει προβληματικά τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», πριν από μερικούς μήνες είχε κατατεθεί ερώτηση από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι βάσει δηλώσεων του παραιτηθέντως υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, τα αλβανικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά στη Θήβα και την Πρέβεζα. 

Ειδικότερα, το πρόβλημα εστιάζει στα βιβλία της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, όπου αποτυπώνονται τα παραπάνω ακόμα και σε χάρτες.

Το θέμα είχε τεθεί και στην προηγούμενη συνάντηση της ελληνικής με την αλβανική πλευρά, εστιάζοντας στα βιβλία της Γεωγραφίας και της Ιστορίας. Μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης, όπου συζητήθηκε και πάλι το θέμα, το Υπουργείο Παιδείας σχολίασε πως οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Ωστόσο δε γνωστοποίησε την πορεία τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερώτηση σημείωσε:

«Η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας “Aλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” καθώς και αναφορών και/ή χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως “Τσαμουριά” και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστων για την ίδια την Αλβανία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top