Το παρασκήνιο της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτών – Η άνωθεν εντολή που τους οδήγησε στη φυλακή

Ο ρόλος της τουρκικής χωροφυλακής στην υπόθεση

Για στημένο σκηνικό μίλησαν την Παρασκευή το πρωί στον ΑΝΤ1 ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ι. Μπαλτζώης και ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία Π. Θεοδωρακίδης, ενώ στο φως ήρθε και το παρασκήνιο της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο.

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο ΑΝΤ1, μετά από τη σύλληψή τους οι δύο στρατιωτικοί ζήτησαν και έλαβαν άδεια να επικοινωνήσουν με τους ανωτέρους τους.

Ενημερώθηκε λοιπόν αμέσως ο ταξίαρχος και ο διοικητής της μονάδας στην Ορεστιάδα και η συνομιλία διήρκεσε τουλάχιστον 10 λεπτά, καθώς ο Ταξίαρχος ζητούσε να μάθει όλες τις λεπτομέρειες.

Οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν αμέσως ότι θα ακολουθηθεί το «τυπικό» που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις και ο διοικητής της μονάδας πήγε στο τουρκικό συνοριακό φυλάκιο με στόχο να κανονίσει με τον Τούρκο διοικητή τη λήξη του επεισοδίου και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών.

Επί 45 ολόκληρα λεπτά οι δύο διοικητές συνομιλούσαν και όλα έδειχναν ότι το θέμα θα μείνει σε επίπεδο μονάδας. Όμως ο Τούρκος διοικητής ενημέρωσε τους ανωτέρους του, ως όφειλε και τα πράγματα άλλαξαν.

Για το συμβάν ενημερώθηκε η τουρκική χωροφυλακή, Jandarma, που εκτός από την αστυνόμευση στις εκτός πόλεων περιοχές έχει και την εποπτεία των συνόρων.

Η Jandarma υπάγεται ταυτόχρονα και το επιτελείο Στρατού, αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας και μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι πλέον το μακρύ χέρι του Ερντογάν για τον έλεγχο της χώρας.

Γι’ αυτούς που γνωρίζουν, η παρέμβαση της Jandarma δείχνει ότι είναι άνωθεν επιλογή της Άγκυρας η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και η καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε η υπόθεση να μείνει ανοιχτή σε βάθος χρόνου.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπαλτζώης, επικεφαλής της Jandarma είναι ένας από τους ελάχιστους στρατηγούς που εμπιστεύεται ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα, ο Αρίφ Τσετίν, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ένας ακόμα έμπιστος του Τούρκου προέδρου, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Σοϊλού είναι επίσης ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, του κόμματος του Ερντογάν και το δεξί του χέρι.

Έτσι η ενημέρωση για το επεισόδιο στις Καστανιές της Jandarma σήμαινε ότι το θέμα περνούσε πλέον σε πολιτικό επίπεδο, και δεν αποτελούσε ένα διασυνοριακό χαμηλής έντασης και συνηθισμένο συμβάν.

Ο κ. Μπαλτζώης εκτίμησε ακόμα ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών ήταν στημένη και πως σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να συλληφθούν από μια απλή τουρκική περίπολο των τριών ατόμων.

Κατά την δική του εκτίμηση όπως είπε θα πρέπει να ήταν τουλάχιστον οχτώ άτομα που συμμετείχαν στη σύλληψη των στρατιωτικών και πως οι Τούρκοι το είχαν οργανώσει και απλά περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να συλλάβουν Έλληνες στρατιωτικούς.

Πολλοί θεωρούν ότι η κράτηση των δυο στρατιωτικών ίσως διαρκέσει και για μήνες, ακόμη και στην περίπτωση που τους απαγγελθεί η “απλή” κατηγορία της παραβίασης των συνόρων και της εισόδου σε στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top