15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας

Το ποσοστό ίασης των παιδιών που δίνουν μάχη ολοένα και αυξάνεται

Αισιόδοξο είναι το μήνυμα για την σημερινή ημέρα που έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, καθώς το ποσοστό ίασης των παιδιών που μάχονται με τον καρκίνο ολοένα και αυξάνεται.

Ο καρκίνος στα παιδιά αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τα παιδικά ατυχήματα. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 300 παιδιά το χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο. Το 85% των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων. Τo ποσοστό επιτυχίας είναι μεγάλο καθώς 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά.

«Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο και στις οικογένειές τους, στους γιατρούς που αγωνίζονται δίπλα τους αλλά και στα παιδιά εκείνα που κατάφεραν να βγουν νικητές σε αυτό το δύσκολο αγώνα και μας διδάσκουν ότι ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Η ελπίδα πάντα νικά» αναφέρει με μήνυμά της η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Στη δεκαετία του 1990, δεν υπήρχε στη χώρα μας, ούτε μία Παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Η ίδρυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», άλλαξε τα δεδομένα, εγκαινιάζοντας την πρώτη αμιγώς Παιδιατρική Μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην Ελλάδα.

«Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης έχουμε νοσηλεύσει και θεραπεύσει πάνω από 1.000 παιδιά και τα περισσότερα από αυτά κατάφεραν να νικήσουν τον καρκίνο τους» δήλωσε η Βασιλική Κίτρα, παιδίατρος-ογκολόγος.

Το 2010 η «ΕΛΠΙΔΑ» παρέδωσε το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.

«Όλα τα παιδιά στο νοσοκομείο μας έχουν ίση πρόσβαση, δεν κάνουμε καμία διάκριση, ανεξαρτήτως αν το παιδί έχει ασφάλεια, είναι ανασφάλιστο, είναι παιδί απόρων, μεταναστών ή προσφύγων» τόνισε ο Μανώλης Παπασάββας, διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Πριν από 4 χρόνια δημιουργήθηκε η Τράπεζα Εθελοντών δοτών μυελού των οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ».  Στα 4 χρόνια λειτουργίας της 60.000 νέοι άνθρωποι έχουν γίνει εθελοντές δότες και χάρη σε αυτούς 18 ασθενείς ξανακέρδισαν τη ζωή.

Οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, οι διεθνείς συνεργασίες, η ιατρική έρευνα αλλά και οι εθελοντές δότες ενισχύουν τον αγώνα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Στέλνουν μήνυμα δυνατό και ηχηρό… ο παιδικός καρκίνος ΜΠΟΡΕΙ να νικηθεί.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top