Η ανθρώπινη παρέμβαση κατέστρεψε το Θεογέφυρο καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Ζίτσας

Έσκαψαν για να περάσουν σωλήνα ύδρευσης

Η είδηση πως το Θεογέφυρο στη Ζίτσα κατέρρευσε σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Κέντρου ιστορικών μελετών Θεσπρωτίας καταγγέλλει στο Star πως το μοναδικό αυτό φυσικό γεφύρι καταστράφηκε από ανθρώπινη παρέμβαση.

«Να σταματήσουμε να λέμε ότι η φύση το έφτιαξε, η φύση το πήρε… Η φύση το έφτιαξε , ο άνθρωπος έκανε ότι μπορούσε για να το ξεκάνει», είπε εξοργισμένος ο Μ. Πασιάκος.

Η ονειροχώρα μεταμορφώθηκε σε σωρό από μπάζα πέτρες και χώμα. Δεν φταίει η βροχή που κατέρρευσε το Θεογέφυρο καταγγέλλει ο πρόεδρος του Κέντρου ιστορικών μελετών Θεσπρωτίας. Ο Μιχάλης Πασιάκος υποστηρίζει πως το φυσικό αυτό μνημείο σκάφτηκε για να περάσει στα σπλάχνα του σωλήνας ύδρευσης.

«Πέρασε από πάνω η τσάπα δημιούργησε τόσες ρωγμές και μάλιστα όπως βλέπουμε εδώ χαρακτηριστικά διαγώνια το έσκαψαν για να αυξήσουν το μήκος της διαδρομής, μιλάμε για πάνω από 30 μέτρα σκάψιμο στο βράχο», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ο σωλήνας αυτός μείωσε τη διατομή όπως βλέπετε εδώ είναι μικρή η διατομή, ξαφνικά τη σπάμε με ανθρώπινο χέρι τη μειώνουμε, αυτό οδήγησε σε ρήγμα του πετρώματος. Στην ουσία δηλαδή δεν φταίει ο Καλαμάς, δεν το πήρε το ποτάμι, το πήρε η ανθρώπινη αδιαφορία».

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει από το 2015 ότι το Θεογέφυρο κινδυνεύει.

«Το έλεγα σε συνέδρια , σε περιβαλλοντικά, στα Γιάννενα, στην περιφέρεια παντού αλλά δεν έγιναν ενέργειες. Δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν τις μικροδουλειές τους, μάλιστα είχαν βάλει ταμπέλες που έλεγαν πως ο μόνος εχθρός είναι ο άνθρωπος και αποδείχτηκε», είπε.

Με δελτίο Τύπου μάλιστα η κίνηση ενεργών πολιτών «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ» καταγγέλλει πως είναι στο ίδιο έργο θεατές, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό και θα ζητήσουν από το Δήμο και την περιφέρεια την περιβαλλοντική μελέτη για τη τοποθέτηση του σωλήνα στο Θεογέφυρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top