Σάλος στο συλλαλητήριο! Κατηγορούν τον Πρόεδρο των Παραολυμπιονικών ότι χαιρέτισε ναζιστικά δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη

Τι απαντά ο ίδιος για όσα του καταλογίζουν - Νέα ενημέρωση: 08:53

Αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις προκάλεσε η εικόνα του προέδρου των Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Σίμου Παλτσανιτίδη ο οποίος απαθανατίστηκε να χαιρετά ναζιστικά δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία.

Διαβάστε επίσης: Φωνή λαού στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό – Πλημμύρισε κόσμο το Σύνταγμα

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκλειστικά στο STAR: «Κάθε τετραγωνικό μετρό της Ελλάδας είναι βαμμένο με αίμα»

Χαμός με τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Τα πρόσωπα που έκλεψαν τις εντυπώσεις στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία – Ο Κολοκοτρώνης, οι καλόγριες και οι Μακεδονομάχοι

Ρίγη συγκίνησης στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο

Μάλιστα η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή» τον κατηγορεί ως «μισαλλόδοξο εθνικιστή, που προκαλεί εδώ και χρόνια δημόσια με τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του».

Ο ίδιος ο κ. Παλτσανιτίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. 

"Δεν έχω καμία σχέση με Χρυσή Αυγή και Ναζιστές. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ως άτομο με αναπηρία, έχω πιάσει με το αριστερό μου χέρι τη μία ρόδα από το αμαξίδιό μου για να μην φύγει μπροστά και με το άλλο χέρι ξεκινάω για να χαιρετίσω τον κόσμο. Εάν αυτό μπορεί να το ερμηνεύσει κάποιος μέσα από ένα στοπ καρέ, λέγοντας ότι χαιρετώ ναζιστικά θα παραπέμψω σε φωτογραφίες Ολυμπιονικών που όταν παίρνουν το μετάλλιο σηκώνουν το δεξί τους χέρι. Αυτός ο χαιρετισμός δεν ήταν ναζιστικός, αλλά ήταν η αρχή της κίνησης του χεριού μου για να χαιρετίσω τον κόσμο", είπε. 

Πάντως, ερωτηθείς για τις κατηγορίες της Κίνης Χειραφέτησης Αναπήρων "Μηδενική Ανοχή" για ρατσιστικές δηλώσεις εναντίον προσφύγων ο κ. Παλτσανιτίδης απάντησε:

"Δεν είναι πρόσφυγες, είναι παράνομα εισελθέντες στη χώρα μας και κακώς χαρακτηρίζονται πρόσφυγες. Ο τρόπος με τον οποίο τους συμπεριφέρονται από την κυβέρνηση είναι απαράδεκτος, καθώς τους έχουν πεταμένους σε άθλιες συνθήκες. Αν έτσι δείχνουν την αλληλεγγύη τους να τη δείξουν και στους Έλληνες άστεγους και άνεργους που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Ας μην κάνουν μικροπολιτική εναντίον μου με τη δήθεν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, τους οποίους θέλουν να τους αφήσουν στην Ελλάδα γιατί δεν τους θέλουν στην Ευρώπη". 

Η ανακοίνωσή της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή»:

«Ο έκπτωτος πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμος Παλτσανιτίδης, που τα τελευταία χρόνια αρνείται να παραδώσει την προεδρία και να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νόμιμων εκλεγμένων εκπροσώπων, εμφανίστηκε σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία ΔΙΧΩΣ να εκπροσωπεί απολύτως κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του. Ο μισαλλόδοξος εθνικιστής που προκαλεί εδώ και χρόνια δημόσια με τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του.

Το 1944, ο νευροχειρουργός Δρ. Λούντβιχ Γκούτμαν δημιούργησε κέντρο αποκατάστασης αναπήρων πολέμου στο νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας. Παρατήρησε πως η χρήση των αθλητικών δραστηριοτήτων «λειτουργεί» ως μέσο αποκατάστασης των ανάπηρων στρατιωτών. Μέσα από την αθλητική ενασχόληση των τραυματιών πολέμου γεννήθηκε η ιδέα της ολιστικής αποκατάστασης των αναπήρων διεθνώς αλλά αποτέλεσε και το παράδειγμα της ειρηνικής προσέγγισης των λαών μετά την φρίκη και την βαρβαρότητα του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου.

Οι Παραολυμπιακοί αθλητές/τριες οφείλουν να αποτελούν τους ουσιαστικούς πρεσβευτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Παλτσανιτίδης βρίσκεται στο ιδεολογικό αντίθετο.

Καλούμε την Ελληνική Παραολυμπιακη Επιτροπή, αλλά και τους/τις Ελληνίδες/ες Παραολυμπιονίκες να πάρουν θέση επίσημα και ανοικτά.

Το ακτιβιστικό αναπηρικό κίνημα έχει έμπρακτα τοποθετηθεί απέναντι στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία και έφτασε η ώρα να το πράξετε και εσείς.

Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων : ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top