Τουλάχιστον 15 μετασεισμοί το βράδυ στη Σταμάτα – Χόρευε στα Ρίχτερ η περιοχή

Παραμένουν σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Τουλάχιστον 15 δονήσεις, μικρότερες των 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν χθες το βράδυ την Αττική, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες ως τώρα δεν δείχνουν μετατόπιση του φαινομένου προς άλλα ρήγματα όπως αυτά σε Ωρωπό και Αταλάντη τα οποία μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες δονήσεις.

Όπως είπε ο Α. Τσελέντης ένα σμήνος σεισμών που είχε σημειωθεί ανοιχτά του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας ήταν αυτό που οδήγησε στον χθεσινό ισχυρό σεισμό στην περιοχή της Σταμάτας.

Η δόνηση αυτή, προς το παρόν θεωρείται ο κύριος σεισμός μιας ακολουθίας που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, με δονήσεις της τάξης των 2 και 3 Ρίχτερ, κυρίως σε θαλάσσια περιοχή.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Τσελέντης, χάρη στα νέα μηχανήματα που διαθέτουν, οι σεισμολόγοι είχαν εντοπίσει μια διέγερση την περιοχή.

Όπως είπε οι επιστήμονες περίμεναν κάποιο γεγονός, δεν γνώριζαν ωστόσο ποιο είναι το ρήγμα το οποίο θα ενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη αν συνεχιστεί η ίδια ακολουθία τις επόμενες μέρες, τότε αυτό θα σημαίνει ότι το φαινόμενο φθίνει.

Επεσήμανε όμως ότι αν για κάποιες μέρες δεν υπάρξουν μικροσεισμοί στην περιοχή, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός, ακόμα και 4,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο κ. Τσελέντης ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στις περιοχές, όπως η Αταλάντη ή ο Κορινθιακός, που έχουν τη δυνατότητα για μεγάλους σεισμούς, καθώς όπως είπε, το φαινόμενο δε φαίνεται να μετατοπίζεται από τη Σταμάτα, προς κάποιο από τα γειτονικά ρήγματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας, μιλώντας στον Real Fm είπε ότι για κάθε ενδεχόμενο συγκαλείται άμεσα Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και πως βρίσκεται σε επαφή με αρμόδιους υπουργούς, υπογράμμισε όμως ότι είναι κοινή πεποίθηση των σεισμολόγων ότι ο χθεσινός σεισμός προέρχεται από ρήγμα το οποίο δεν έχει δυνατότητα να δώσει μεγαλύτερες δονήσεις.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top