Στον ανακριτή το πλήρωμα του πλοίου με 410 τόνους εκρηκτικών - «Πινγκ πονγκ» οι ευθύνες

Κατηγορούνται ότι τα προόριζαν για τη Λιβύη

Ενώπιον του ανακριτή Πειραιά οδηγήθηκαν σήμερα οι 8 ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Ανδρομέδα» που έχει κατασχεθεί και παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου, φορτωμένο με 410 τόνους εκρηκτικών.

Οι κάτοικοι του Ηρακλείου και οι τοπικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι μια τέτοια ποσότητα εκρηκτικών παραμένει στο λιμάνι,  προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους καθώς εξελίσσεται ένα πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στο λιμενικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Από τις 7 Ιανουαρίου, τα εκρηκτικά βρίσκονται στο εμπορικό λιμάνι του Ηρακλείου, όταν κατασχέθηκαν από το λιμενικό μετά από περιπλάνηση 1,5 μήνα στη Μεσόγειο. Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων οι 410 τόνοι εκρηκτικών δεν μετακινούνται, γιατί:

- Το Λιμενικό δεν μπορεί να απομακρύνει το πλοίο γιατί δεν είναι αξιόπλοο

- Ο στρατός, που είναι υπεύθυνος για την ασφαλή φύλαξη των εκρηκτικών δεν έχει ενημερώσει που θα τα πάει

- Το Λιμενικό δεν μεταφέρει τα εκρηκτικά όσο ο στρατός δεν του λέει που να τα πάει

Το πλοίο είχε ναυλωθεί από Τουρκικές εταιρίες να μεταφέρει τα εκρηκτικά. Όπως λέει η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία που στηρίζει το πλήρωμα, οι τούρκοι αρνήθηκαν να πληρώσουν τα ναυτικά τέλη για να περάσει τη διώρυγα του Σουέζ και έτσι βρέθηκε να περιπλανιέται επί 1,5 μήνα στις θάλασσες μέχρι να προσαράξει  στην Κρήτη.

Τα μέλη του πληρώματος που κατηγορούνται εκπροσωπούνται από δικηγόρους της εταιρείας και υποστηρίζουν στις απολογίες τους ότι όλες οι διαδικασίες ήταν νόμιμες κατά τη φόρτωση και κατά την προσέγγιση στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Επισημαίνουν ότι ποτέ δεν πήραν εντολή να μεταβούν στη Λιβύη και ότι ούτε θα πήγαιναν εκεί. Αυτό το λένε διότι η προσπάθεια προσέγγισης εκρηκτικών και πλοίων στη Λιβύη απαγορεύεται ρητά από τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

 

Φωτό: Ιntime

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top