Ενόψει Πρωτοχρονιάς: Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας και τα επιτρεπόμενα όρια αλκοόλ

Τροποποιήσεις στα ΜΜΜ

Πρωτοχρονιά: Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Έκτακτα μέτρα εξέδωσε η Τροχαία για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, με σκοπό την ασφάλεια και τη διευκόλυνση των οδηγών.

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει, σύμφωνα με την αστυνομία και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, ως εξής:

Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 08:00 έως 13:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

Στη Νέα Εθνική Οδό (ΝΕΟ) και στην Παλιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) Αθηνών - Κορίνθου-Πατρών, από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Ρίου.

Στη ΝΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι), μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας, μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας, από τη Λάρισα (ΧΘ 367+319), μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (ΧΘ 410+359) και στην ΠΕΟ Ευαγγελισμού-Λεπτοκαρυάς (διαδρομή μέσω Κοιλάδας Τεμπών).

Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης, μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.

Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από την διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (ΧΘ 12+300).

Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας από το 11ο χλμ (ΧΘ 11+340) μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα (ΧΘ 97+650).

Στην Ιονία Οδό, στο τμήμα από τη (ΧΘ 10+872) έως τον ΑΚ Αμφιλοχίας (ΧΘ 106+197), από την ΧΘ 134+435 (Σελάδες), έως την ΧΘ187+950 (Πέρδικα) και στην Εθνική Οδό Αντιρρίου Ιωαννίνων.

Στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Πελοποννήσου, στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από την Κόρινθο έως την Καλαμάτα και από το Λεύκτρο έως τη Σπάρτη.

Τη Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018, για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 15:00 έως 21:00 θα ισχύσουν οι εξής απαγορεύσεις:

Στη ΝΕΟ και στην ΠΕΟ Πατρών-Κορίνθου-Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

Στη ΝΕΟ Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (ΧΘ 410+359) μέχρι τη Λάρισα (ΧΘ 367+319), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας, μέχρι τον κόμβο Λαμίας, από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι) και στην ΠΕΟ Λεπτοκαρυάς- Ευαγγελισμού (διαδρομή μέσω Κοιλάδας Τεμπών).

Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών-Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (ΧΘ 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Στην Εθνική Οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης, από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι την διασταύρωση Ρεντίνας.

Στην Ιονία Οδό στο τμήμα από τη ΧΘ 187+950 (Πέρδικα) έως τη ΧΘ 134+435 (Σελάδες) και τον ΑΚ Αμφιλοχίας (ΧΘ 106+197) έως τη (ΧΘ 10+872) και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αντιρρίου.

Στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Πελοποννήσου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την Καλαμάτα έως την Κόρινθο και από τη Σπάρτη έως το Λεύκτρο.

Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017, δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (ΦΔΧ) και ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα, όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

Τα επιτρεπόμενα όρια για αλκοόλ

Λόγω των εορταστικών ημερών η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται κατά τις νυχτερινές εξόδους και μαζί με αυτές και τα τροχαία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 64% των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε αλκοόλ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ενόψει της Πρωτοχρονιάς, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, ένας οδηγός θεωρείται ότι υπερβαίνει το νόμιμο όριο αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου, ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο, ενδεικτικά πρέπει να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα:

Με κατανάλωση 490ml μπίρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας «πιάνουμε» το όριο.

Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο.

Τονίζεται, επίσης, ότι στην περίπτωση νέου που καταναλώνει για πρώτη φορά αλκοόλ, αρκούν πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι στην περίπτωση του συνήθους χρήστη αλκοόλ, για να επηρεαστεί η οδηγική του ικανότητα. Όμως ακόμα και οι συνήθεις χρήστες οινοπνεύματος σε υψηλές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ δεν μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα οδήγησης, υπογραμμίζει η ΕΙΕ.

Τροποποιήσεις σε δρομολόγια μετρό, λεωφορείων, τρόλεϊ και τρένων

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και φέτος κατά την 1η και 6η Ιανουαρίου 2018 στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας ενώ στο σιδηροδρομικό δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα υπάρξει αναστολή της κυκλοφορίας ορισμένων δρομολογίων.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ θα ισχύσει πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής και αργιών για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Στις 02/01/2018, ημέρα Τρίτη, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δρομολόγησης «Σαββάτου» με τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες:

-Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε επιμέρους ανάγκες γραμμών (πρώτα δρομολόγια 05:00, ειδικά δρομολόγια κ.τ.λ.).

-Οι γραμμές του αεροδρομίου θα λειτουργήσουν με το προγραμματισμένο πρόγραμμα των 7 ημερών.

-Για τις συχνότητες δρομολογίων κατά τις ημέρες των εορτών για το Μετρό γραμμές 1, 2 και 3 και τις γραμμές Τραμ, μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.oasa.gr.

Επίσης η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, όπως κάθε χρόνο, παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς αναστέλλει τη κυκλοφορία ορισμένων τοπικών δρομολογίων του δικτύου, των προαστιακών γραμμών, καθώς και ορισμένων δρομολογίων στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, λόγω των εορτών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top