Στο πόδι 3.000 αστυνομικοί για Γρηγορόπουλο και Ερντογάν

Σε επιφυλακή από σήμερα η αστυνομία – Φρούριο το κέντρο της Αθήνας

Όλα τα αποθέματα υπομονής τους θα πρέπει να επιστρατεύσουν αύριο οι Αθηναίοι, καθώς το κέντρο της πόλης θα είναι απροσπέλαστο εν όψει την 9ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ δύσκολο θα είναι και το επόμενο διήμερο λόγω της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν.

Από σήμερα λοιπόν η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα που θα εμφανιστούν το επόμενο καυτό τριήμερο.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτη το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο για πολίτες και αυτοκίνητα, καθώς στις 12:00 το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια και θα πραγματοποιήσουν πορεία για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου.

Την ίδια μέρα στις 17:00 το απόγευμα επίσης στα Προπύλαια θα συγκεντρωθούν αντιεξουσιαστές, οι οποίοι και θα κινηθούν προς τα Εξάρχεια, στο σημείο που δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής.

 Πηγές της αστυνομίας κάνουν λόγο για… «εκρηκτική» κατάσταση, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αντιεξουσιαστές θα επιχειρήσουν και πάλι τους… καθιερωμένους βανδαλισμούς και τα επεισόδια με μολότοφ και φωτιές.

Για την αντιμετώπιση λοιπόν πιθανών επεισοδίων η αστυνομία έχει καταστρώσει ειδικό σχέδιο για την τήρηση της τάξης και την αποφυγή εκτρόπων.

Το υπουργείο έχει δώσει εντολή να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι από την πλευρά της αστυνομίας, χωρίς όμως να επιτρέψει καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων.

Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποφασίστηκε να ακολουθηθεί το σχέδιο που είχε εκπονηθεί και για το Πολυτεχνείο σε μια πιο σκληρή εκδοχή.

Για το λόγο αυτό πάνω από 3.000 αστυνομικοί θα επιστρατευθούν για τις δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης, που θα φροντίσουν να μην καταλήξουν οι πορείες στο γνωστό κλεφτοπόλεμο και στα επεισόδια στα Εξάρχεια και γύρω από το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με το πλάνο, ένστολοι αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα λάβουν μέρος στα μέτρα, ενώ όλη η δύναμη της αστυνομίας θα είναι σε επιφυλακή. Άδειες και ρεπό ανακλήθηκαν ενώ ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών που υπηρετούν σε γραφεία θα βγουν στους δρόμους. 

Επίσκεψη Ερντογάν

Ανάλογη θα είναι η εικόνα και το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου.

Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί, 150 Τούρκοι σωματοφύλακες, 5 θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, ελεύθεροι σκοπευτές ακόμα και jammers (συστήματα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων) έχουν επιστρατευτεί για να εφαρμοστεί το σχέδιο ασφαλείας που έχει καταρτήσει το υπουργείο σε συνεργασία με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το σχέδιο ασφαλείας θα θυμίζει την επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα πριν από ένα χρόνο, και σε καμία περίπτωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν.

Το αεροπλάνο με τον Τούρκο πρόεδρο και τη συνοδεία του αναμένεται να  προσγειωθεί λίγο πριν 11:00 το πρωί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει δεν πρόκειται να ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας, ενώ ειδικό πλάνο θα υπάρξει και για την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Θράκη.  

Το βασικό κέντρο επιχειρήσεων έχει στηθεί μέσα στη ΓΑΔΑ, ενώ εκτός από το Προεδρικό Μέγαρο, το Μαξίμου και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο μικροσκόπιο μπήκαν το αποχετευτικό και το δίκτυο ύδρευσης, τα νοσοκομεία, αλλά και όλα να εναλλακτικά δρομολόγια που μπορούν χρησιμοποιήσουν κατά τις διάρκεια των μετακινήσεων.

 Η Ελληνική Αστυνομία, θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τα μέτρα τάξης στα σημεία από όπου θα περάσει ή θα παραστεί και οι μετακινήσεις του αναμένεται να είναι ελάχιστες και κυρίως γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα σε λειτουργία και πάλι η τεχνολογία με τα jammers που μπλοκάρουν τα κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας, ενώ drones που θα ανιχνεύονται θα καταρρίπτονται.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top