Υπερπανσέληνος: Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2017 μάγεψε ολόκληρο τον πλανήτη

Το φως του έκανε τη νύχτα μέρα

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2017 «καρφώθηκε» στον ουρανό και μάγεψε τον ολόκληρο τον πλανήτη με το φως του.

(Νέα Υόρκη)

Η πανσέληνος της Κυριακής ήταν η πιο εντυπωσιακές της χρονιάς και ήταν η πιο φωτεινή από όλες.

(Ισραήλ)

Η Σελήνη πλησίασε στη Γη σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων, και έτσι το φεγγάρι φαινόταν 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

(Αθήνα)

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη, που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

(Μυανμάρ)

Τον φετινό Δεκέμβριο η πανσέληνος και το περίγειο διαφέρουν κατά λιγότερο από μια μέρα. Η σούπερ-πανσέληνος σημειώθηκε στις 17:47 ώρα Ελλάδος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στις 10:42 ώρα Ελλάδας.

(Άργος)

Ο Ιανουάριος 2018 θα έχει δύο πανσελήνους, στις 2 και 31 Ιανουαρίου, που και οι δύο θεωρούνται σούπερ-Σελήνη, επειδή το φεγγάρι πάλι θα βρίσκεται κοντά στο περίγειό του. Μάλιστα η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με ολική έκλειψη της Σελήνης.

(Ουάσιγκτον)

(Νέα Υόρκη)

(Άργος)

(Μυανμάρ)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top