Στη Μάνδρα οι παιδικές ψυχές δε «λερώνονται» στις λάσπες – Με τα φτυάρια δάσκαλοι και μαθητές για να ανοίξουν τα σχολεία

Οι φαντάροι και η κοινότητα Νιγηριανών Αθήνας στο πλευρό των κατοίκων

Μέσα στην καταστροφή που βιώνει η Μάνδρα δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αθώες παιδικές ψυχές που βίωσαν την απόλυτη καταστροφή. Παιδιά, που όπως θα βλέπετε στο ρεπορτάζ μαζί με τους δασκάλους τους πήραν τα φτυάρια για να καθαρίσουν τα σχολεία τους ώστε να λειτουργήσουν και πάλι.

Προσωπάκια που καταμαρτυρούν τη στενοχώρια και τη θλίψη,  μάτια που αντικρίζουν την καταστροφή σε ό,τι πιο πολύτιμο έχουν… το σπίτι  και το σχολείο τους. Bλέμμα που προκαλεί από τη μια σφίξιμο στο στομάχι, αλλά και χαρά βλέποντας την δύναμη των παιδιών.

«Να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου που έχουν ανάγκη, να βρουν πράγματα που έχουν χαθεί ή που τα πήρε το ρέμα στο πέρασμά τους» λέει παιδί από τη Μάνδρα στο Star.

Παιδιά  που πιάνουν στα αδύναμα χεράκια τους το φτυάρι, ακολουθώντας το  παράδειγμα από τους δασκάλους τους, που τους βλέπουν μέσα στις λάσπες  να καθαρίζουν για να μπορέσει και πάλι να  γεμίσει από παιδικά χαμόγελα το προαύλιο του 5ου δημοτικού σχολείου της Μάνδρας.

«Βλέπω τον κύριο  να καθαρίζει και να κάνει δουλειά. Θέλω να ανοίξει το σχολείο και να μην βλέπω τον κύριο να δουλεύει» λέει μαθήτρια.

«Ο δάσκαλος δίνει το παράδειγμα θα έλεγα, όχι μόνο εγώ όλοι συνάδελφοι και ο διευθυντής και οι γονείς που έρχονται και βοηθούν» εξηγεί δάσκαλος.

Οι καταστροφές στα σχολεία της Μάνδρας  είναι μεγάλες. Οι αίθουσες στο νέο νηπιαγωγείο δεν έχουν καταστραφεί αλλά είναι βιβλική η καταστροφή στο υπόγειο όπου υπάρχει η κουζίνα, αλλά και αποθηκευτικός χώρος. Επομένως το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Γίνεται αγώνας δρόμου να ανοίξουν κάποια από τα σχολεία της περιοχής τη Δευτέρα. Όσα δε μπορέσουν, θα συστεγαστούν οι μαθητές για να μην χαθούν άλλες διδακτικές ώρες.

«Ευτυχώς δεν είχαμε πολλές ζημιές στο εσωτερικό και μπορέσαμε γρήγορα να τις αποκαταστήσουμε» λέει ο διευθυντής του σχολείου.

Η βοήθεια του στρατού και της κοινότητας Νιγηριανών της Αθήνας

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην απάντληση των υδάτων συμμετέχει και στρατός. Πόρτα πόρτα οι Έλληνες στρατιώτες προσπαθούν να βοηθήσουν τους κατοίκους να περισώσουν ότι μπορούν. Και οι κάτοικοι με την σειρά τους  δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους  όπως μπορούν.

Στη μάχη για να μπορέσει να σηκωθεί και πάλι η πόλης της Μάνδρας βρέθηκε και η κοινότητα Νιγηριανών της Αθήνας.

«Είμαστε εδώ καθαρίζουμε, και αύριο θα είμαστε 50 άτομα να καθαρίσουμε και μια ομάδα είναι σε σπίτι και βοηθά» λέει Νιγηριανός.

Δείτε το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του STAR Λάμπρου Δεμερτζή

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top