Άνοιξαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου «Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρώ-Μεσογειακή συνεργασία»

Διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο «Nizami Ganjavi» (NGIC) σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Διεθνή Συνάντηση με θέμα «Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία», διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα  Βαρδινογιάννη.

Οι εργασίες άνοιξαν σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

(Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ)

«Περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία μια έκκληση αφύπνισης για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στη Μεσόγειο και αυτός είναι ο σκοπός της Συνάντησής μας στην Αθήνα. Μιας συνάντησης της οποίας τα θεμέλια είναι οι πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κατανόησης που μοιραζόμαστε και που για την Ελλάδα, την πατρίδα της δημοκρατίας, ήταν πάντοτε τα ιδανικά που συνέθεταν και συνθέτουν την ταυτότητά της» δήλωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Πρόεδρος του NGIC, Vaira Vike-Freiberga, τόνισε πως:

«Η Ελληνική Δημοκρατία έχει δεχθεί και επιβαρυνθεί με πολύ βαρύτερο φορτίο από ότι άλλοι, απλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Οι Έλληνες πολίτες όπως μας υπενθύμισε η κυρία Βαρδινογιάννη έχουν αναλάβει βαρύ φορτίο της ευθύνης για αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια κι εκφράζω τον βαθύ μου θαυμασμό για το ανθρωπιστικό έργο που έχει γίνει».

(Η Vaira Vike-Freiberga, Πρόεδρος του NGIC)

Στο διήμερο συνέδριο συμμετέχουν  αρχηγοί κρατών,  πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί, εμπειρογνώμονες,  πολιτικοί, επιστήμονες οι οποίοι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη σύγχρονη παγκόσμια πολιτική σκηνή και σημαίνοντα πρόσωπα διεθνούς κύρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αθήνα, 22-23 Νοεμβρίου: Διεθνής συνάντηση για τις ανθρωπιστικές προκλήσεις και την ευρω-μεσογειακή συνεργασία

Τις εργασίες της συνάντησης  άνοιξε ο Πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης:

«Η Ευρώπη έχει πολλούς λόγους  να ανοίξει με ειλικρίνεια συζητήσεις για τη δική της σταθερότητα,  να καταβάλλει πολλές προσπάθειες  για να σταθεροποιήσει τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογείου» δήλωσε ο Mladen Ivanic.

(Ο Mladen Ivanic, Πρόεδρος της Βοσνίας  Ερζεγοβίνης)

«Στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να καθιερώσουμε πολιτικές συνεργασίας και όχι σύγκρουσης και φυσικά να αντιμετωπίσουμε την γενεσιουργό αιτία των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

(Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών)

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η κρίση στη Μεσόγειο με τις τεράστιες ανθρωπιστικές συνέπειες, αφορά όχι μόνο τα κράτη και τους λαούς που πλήττονται, αλλά την παγκόσμια κοινότητα.

«Στη Μεσόγειο δοκιμάζεται σκληρά η  ειρήνη, η ανθρώπινη ύπαρξη και η αξιοπρέπεια. Επειδή κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορεί ενώπιον αυτών των προκλήσεων, Συντάσσομαι κι εγώ στο πλευρό σας και προσφέρω τις πενιχρές δυνάμεις στην επίτευξη του τελικού σας στόχου» τόνισε η Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

(Σίσσυ Παυλοπούλου, Vaira Vike-Freiberga, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη)

«Μόνο με διάλογο και δημιουργία κοινών οραμάτων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα και τις κοινές προκλήσεις και να δημιουργήσουμε ένα χώρο ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» πρόσθεσε η Άντρη Αθανασιάδη,  σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Άντρη Αναστασιάδη)

Στην έναρξη της συνάντησης η κυρία Βαρδινογιάννη, κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες και όλους τους σύνεδρους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πλημμύρας, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για διεθνή συστράτευση και επαγρύπνηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

(Από αριστερά: Άντρη Αναστασιάδη, Mladen Ivanic, Vaira Vike-Freiberga, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου, Ρόδη Κράτσα)

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο στο Ζάππειο.

(Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη)

(Από αριστερά: Βenedetto Zacchiroli, Peter Medgyessy, Γιάννης Μόραλης, Iveta Radicova, Noeleen Heyzer, Hikmet Cetin)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top