Η Ελληνίδα που είδε τα άστρα να «φτιάχνουν» χρυσό - Η ιστορική ανακάλυψη της NASA

Συνέντευξη με τη Βίκυ Καλογερά, μέλος της ομάδας που επιβεβαίωσε τη θεωρία του Αϊνστάιν

Βαρυτικά κύματα: Mια Ελληνίδα στην κορυφαία ανακάλυψη

Πριν από μερικές εβδομάδες, η ΝASA κατάφερε για πρώτη φορά να «δει» και να «ακούσει» το σύμπαν, «επιβεβαίωσε» ότι η ηλικία του είναι 14 δισεκατομμυρίων ετών και διαπίστωσε ότι όταν δυο άστρα νετρονίων συγκρούονται, παράγεται χρυσός και πλατίνα.

Πώς τα κατάφερε όλα αυτά; Μέσω της πιο σημαντικής -μέχρι σήμερα- ανακάλυψης για τα βαρυτικά κύματα, η οποία μας βοηθά να «διαβάσουμε» καλύτερα το σύμπαν συνδυάζοντας οπτικά και ηχητικά μηνύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eπαναστατική ανακάλυψη της NASA που δικαιώνει (ξανά) τον Αϊνστάιν: Παρατήρησαν τη σύγκρουση άστρων νετρονίων

Από τη διεθνή ομάδα επιστημόνων που απέδειξε τις θεωρίες του Αϊνστάιν, δε θα μπορούσε να λείπει και μία Ελληνίδα.

Για τη Βίκυ Καλογερά ο λόγος, καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ, η οποία ήταν επικεφαλής της τετραμελούς ομάδας αστρονόμων και αστροφυσικών του Πανεπιστημίου Northwestern που συμμετέχει στην επιστημονική κοινοπραξία LIGO.

Επικοινωνήσαμε μαζί της, για να μας εξηγήσει τι «σημαίνει» πρακτικά, η σύγκρουση άστρων νετρονίων.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ: ΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΤΕ «ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ» ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε απόδειξη με σιγουριά, ότι όταν δυο αστέρες νετρονίων συγκρούονται, παράγονται βαρέα στοιχεία στον περιοδικό πίνακα, σαν τον χρυσό και την πλατίνα. Αυτός ο χρυσός και η πλατίνα είναι που καταλήγουν εντέλει να φτιάχνουν την επόμενη γενιά αστεριών, και από αυτά τα σύννεφα φτιάχνονται τα επόμενα αστέρια και οι πλανήτες γύρω από τα αστέρια και έτσι εμφανίζεται μετά ο χρυσός και η πλατίνα στον πλανήτη μας, στη Γη, και στα βουνά μας. Εμείς με τα ορυχεία βγάζουμε το χρυσό, και φτιάχνουμε τα κοσμήματα τα ρολόγια μας κτλ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος παραγωγής χρυσού, πέρα από τη σύγκρουση δυο άστρων νετρονίων».

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ «ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΗΧΟ»

Όπως μας εξήγησε η κα Καλογερά, για πρώτη φορά τα βαρυτικά κύματα προβλέφθηκαν από τον Αϊνστάιν πάνω από ένα αιώνα πριν, το 1916. Ωστόσο ήταν μόλις πριν δυο χρόνια, που «για πρώτη φορά αρχίσαμε να βλέπουμε βαρυτικά κύματα από πηγές».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά και «μεταφορικά»;

Πως «μέχρι σήμερα είχαμε μόνο εικόνα χωρίς ήχο, και τώρα αντί για μια βουβή ταινία του σύμπαντος, βλέπουμε εικόνα, αλλά ακούμε ταυτόχρονα και ήχο. Είναι η πρώτη φορά».

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΔΑΜΕ ΑΣΤΕΡΕΣ ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι αστέρες νετρονίων υπάρχουν σε ζευγάρια, και ότι ο ένας γυρίζει γύρω από τον άλλον, «αλλά δεν τα είχαμε δει ποτέ να συγκρούονται. Τα είδαμε για πρώτη φορά σε σύγκρουση, και όπως οι θεωρίες είχαν προβλέψει, όντως όταν συγκρούονται, κάνουν εκπομπή βαρυτικών και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων».

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ «ΤΥΡΑΝΝΟΥΣΕ» ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι επιστήμονες μέσω δορυφόρων, παρατηρούσαν εκρήξεις σε ακτίνες Γ, διάρκειας 2 δευτερολέπτων. Δεν ήξεραν όμως τι τις προκαλούσε. Οι θεωρίες ήταν πολλές, αλλά η επικρατέστερη ανέφερε πως λογικά επρόκειτο για ναι συγκρούσεις αστέρων νετρονίων. Ωστόσο δεν υπήρχε καμία απόδειξη γι΄αυτό. Όλα αυτά μέχρι τις 17 Αυγούστου του 2017. Τότε ήταν που «καταφέραμε με τα βαρυτικά κύματα, να μετρήσουμε τις μάζες των αστεριών που συγκρούστηκαν. Η μόνη εξήγηση γι΄αυτές τις μάζες είναι ότι πρόκειται για αστέρες νετρονίων. Δεν είναι μαύρες τρύπες, δεν είναι άσπροι νάνοι, δεν είναι κανονικά αστέρια σαν τον ήλιο μας, είναι αστέρες νετρονίων».

Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ

Να σημειώσουμε τέλος, πως η ανακάλυψη αυτή «δικαιώνει» τον Αϊνστάιν, τον πρώτο που μίλησε (στη θεωρία) για τα βαρυτικά κύματα:

«Δεν είχε μιλήσει για το χρυσό, αλλά είχε πει ότι γίνεται εκπομπή βαρυτικών κυμάτων αν δυο αστέρες νετρονίων κινούνται ο ένας γύρω από τον άλλον. Όντως το σήμα που λάβαμε επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του Αϊνστάιν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής 2017 για τα «βαρυτικά» κύματα

Όσο για τους τρεις Νομπελίστες που βραβεύτηκαν για τα βαρυτικά κύματα;

«Τους θεωρούμε «πατέρες» του πεδίου που δουλεύουμε, τους ξέρω και τους τρεις, δουλεύουμε μαζί, μας έχουν διδάξει πολλά πράγματα. Πριν 50 χρόνια, είχαν την ιδέα του πώς να χτίσουν τους ανιχνευτές που οδήγησαν στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων. Είναι συνταξιούχοι και οι 3, αλλά εξακολουθούν να είναι δραστήριοι. Τους χρωστάμε πάρα πολλά».

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top