Συνέντευξη Μαριάννας Βαρδινογιάννη: «Η οικογένειά μου είναι ο παράδεισός μου»

Μητέρα, σύζυγος, γιαγιά, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος των Συλλόγων «Ελπίδα» και «Οραμα Ελπίδας», η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι γεννημένη Πρωταθλήτρια της ζωής

Συνέντευξη Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Μητέρα, σύζυγος, γιαγιά, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος των Συλλόγων «Ελπίδα» και «Οραμα Ελπίδας», η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι γεννημένη Πρωταθλήτρια της ζωής.

Η Σάσα Σταμάτη τη συνάντησε στο «σπίτι» της, όπως το αποκαλεί, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», όπου καθημερινά δίνει ελπίδα σε χιλιάδες παιδιά. Σε μια ζεστή κουβέντα, η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη μίλησε στα Παραπολιτικά για τη βράβευσή της από την «Ελληνική Πρωτοβουλία» στη Νέα Υόρκη, για τη συνάντησή της με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο και την οικογένειά της.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σάσα Σταμάτη 

Η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη τιμήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, από την «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative – THI) στη Νέα Υόρκη, για το ευρύ και μακρόχρονο κοινωνικό της έργο και τον ηγετικό της ρόλο στον Σύλλογο «Ελπίδα». «Θα ήθελα να διευκρινίσω λίγο τα γεγονότα» εξηγεί η ίδια. «Η απόφαση και η προετοιμασία γι’ αυτό το ‘άνοιγμα’ στον Ελληνισμό προηγήθηκαν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο από την ανακοίνωση της βράβευσής μου από το THI. Ο Ελληνισμός είναι μια δεύτερη και μεγαλύτερη Ελλάδα μακριά από την Ελλάδα! Και το παράπονο των Ελλήνων της Διασποράς είναι ότι νιώθουν ‘ξεχασμένοι’ από την ‘Πατρίδα’. Κι ας είναι πιο ‘Έλληνες’ από εμάς! Το ‘Όραμα Ελπίδας’, στον αγώνα του για την αύξηση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, ώστε να μη χάνεται ούτε ένας άνθρωπος που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών για να ζήσει, συνέλαβε εδώ και πολύ καιρό την ιδέα να στραφεί σε αυτή τη μεγάλη πηγή ζωής και δύναμης που μπορεί να γίνει ο Ελληνισμός, όπου και αν βρίσκεται, φτιάχνοντας μια γέφυρα φιλίας και προσφοράς για την αύξηση εθελοντών δοτών. Τη στιγμή μάλιστα που για τη συμβατότητα παίζει μεγάλο ρόλο η κοινή καταγωγή. Η προετοιμασία όλου αυτού του προγράμματος έχει αρχίσει πολύ πριν από την απόφαση της τόσο τιμητικής για μένα βράβευσης από το The Hellenic Initiative και βρίσκεται ήδη σε ένα τελικό στάδιο».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, George Stamas , Andrew N. Liveris

Μάλιστα, η τιμητική αυτή διάκριση «έχει πάρει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Σημαίνει για μένα τη δέσμευσή μου να συμβάλω για δυνατότερους δεσμούς των Ελλήνων μεταξύ μας και για την κινητοποίηση όσο γίνεται περισσότερων Ελλήνων στον αγώνα για ζωή».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Νέα Υόρκη, είχε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το έργο της, τονίζοντας ότι η Εκκλησία της Αμερικής θα είναι στο πλευρό της σε αυτήν την πρωτοβουλία για την Ομογένεια. «Τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου μού δίνουν μια βαθιά ικανοποίηση και την πεποίθηση πως ο στόχος μας θα επιτευχθεί!» σχολιάζει η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη. «Με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο συζητάμε και προγραμματίζουμε μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης και εγγραφής νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών μέσα από το πιο δραστήριο ‘δίκτυο’ της Εκκλησίας της Αμερικής, την οργάνωση ‘Η Φιλόπτωχος’, που την αποτελούν περισσότερες από 10.000 δραστήριες και πολύ επιτυχημένες στον χώρο τους γυναίκες, οι οποίες και κρίθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο ως οι ιδανικές για τον σκοπό μας. Είμαι βέβαιη πως ο στόχος μας θα πετύχει, θα αυξήσει θεαματικά τον αριθμό των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών προς όφελος των Ελλήνων ασθενών σε όλο τον κόσμο, θα στηρίξει οικονομικά την τυποποίηση των δειγμάτων, που έχει τεράστιο ετήσιο κόστος για μας, και συγχρόνως θα βοηθήσει τη χώρα μας να γίνει ‘συμβατή’ με τις άλλες πολιτισμένες χώρες του κόσμου και όχι να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, όπως συμβαίνει σήμερα σε αυτόν τον τομέα. ‘Make Greece Compatible!’ είναι το σύνθημα της καμπάνιας μας».

Σύμμαχός της στο έργο της είναι πάντα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος. «Συναντώ τον Αρχιεπίσκοπο τακτικά γιατί τον εκτιμώ βαθύτατα, θαυμάζω το ανθρωπιστικό έργο του και συνεργαζόμαστε μαζί του τόσο για τα Ελληνόπουλα που έχουν ανάγκη όσο και για τα προσφυγόπουλα. Η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας, ήταν το βασικό θέμα που συζητήσαμε αυτή τη φορά. Στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου βρήκαμε έναν πολύ μεγάλο σύμμαχο. Με την καθοδήγησή του η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμβάλλει μέσα από όλες τις Μητροπόλεις, τις οργανώσεις της και ιδιαίτερα μέσα από τη νεολαία της στην εκστρατεία του ‘Οράματος Ελπίδας’».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 

Στο έργο κοινωνικής αλληλεγγύης που η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπηρετεί, έχει παίξει ρόλο η οικογένειά της. «Στη βάση, στην ‘ψυχή’ του έργου μου, βρέθηκε πάντοτε η οικογένειά μου. Η μητρότητα, που με άλλαξε σαν άνθρωπο και με έκανε να βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια, αυτά της προσφοράς και της αγάπης, και η στήριξη της οικογένειάς μου, που μου δίνει την ψυχική δύναμη να συνεχίζω τον αγώνα μου».

Μιλώντας, μάλιστα, για τον σύζυγό της, κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, είπε ότι είναι το κυρίαρχο πρόσωπο στη ζωή της! «Είναι πάνω από όλα για μένα. Είμαστε μαζί από νεαρά παιδιά. Στη ζωή μαζί πορευόμαστε, στηρίζοντας πάντα ο ένας τον άλλον. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να αγαπάς έναν άνθρωπο μια ολόκληρη ζωή και να αισθάνεσαι πως σε αγαπά και εκείνος το ίδιο».

Βαρδής Βαρδινογιάννης, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO αναφέρθηκε στη δημιουργία του Συλλόγου «Ελπίδα» και μετέπειτα της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας». «Το 1990 δεν υπήρχε στη χώρα μας σωτηρία για τα παιδιά που χρειάζονταν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Αν δεν είχαν 500.000 δολάρια για να πάνε στην Αμερική ή λίγο λιγότερα για να πάνε στην Ευρώπη, τα παιδιά χάνονταν. Όταν αυτό το συνειδητοποιήσεις, όταν ζήσεις αυτή την τραγωδία των γονιών που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για να σώσουν το παιδί τους, δεν μένεις με σταυρωμένα χέρια! Και δεν μείναμε! Δημιουργήσαμε την ‘Ελπίδα’, αποφασίσαμε να φτιάξουμε την Πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη χώρα μας, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται και να λύνεται εδώ, στον τόπο μας, και το 1992 ήμασταν έτοιμοι! Μέχρι σήμερα, 1.000 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών στη Μονάδα μας, δίπλα στους δικούς τους, κοντά στο σπίτι τους… Με την ίδια λογική ξεκινήσαμε, πριν από τρία χρόνια, και αφού είχαν προηγηθεί η δημιουργία του ξενώνα μας και το χτίσιμο από την ‘Ελπίδα’ του πρώτου Ογκολογικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Ελλάδα, τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, ώστε όσοι χρειάζονται να κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, ενήλικες και παιδιά, να μπορούν να βρουν έναν συμβατό δότη στη χώρα τους πιο εύκολα και χωρίς κόστος… 55.000 νέοι εθελοντές δότες μυελού των οστών και 15 κερδισμένες ζωές είναι ο απολογισμός αυτών των τριών χρόνων».

Όπως αποκάλυψε, «στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την έρευνα γύρω από τον παιδικό καρκίνο, σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η δημιουργία ενός Κέντρου Μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων για παιδιά».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Σημαντικό είναι το έργο της και ως Πρέσβυς της UNESCO, για το οποίο είπε: «Σε δύο θέματα θεωρώ σημαντικό το ότι στρέψαμε σε αυτά το ενδιαφέρον και την προσοχή της UNESCO: Το ένα αφορά στο μεγάλο εθνικό ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, όπως το λέει ο κόσμος. Το 2003, με πρωτοβουλία μου διοργανώσαμε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι μια έκθεση φωτογραφιών που απεικόνιζαν ενωμένα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία σήμερα βρίσκονται διαμελισμένα ανάμεσα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βρετανικό Μουσείο. Η έκθεση αυτή προκάλεσε αίσθηση και ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα τα μέλη του διεθνούς οργανισμού, δημιουργώντας ένα πολύ θετικό κλίμα για το μεγάλο αυτό εθνικό μας ζήτημα. Αλλά και λίγα χρόνια αργότερα, όταν το Ίδρυμά μας σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» ξεκινήσαμε μια νέα διεθνή εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με το όνομα «Return-Restore-Restart», είχαμε την υποστήριξη της UNESCO, η οποία έθεσε το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της και πήρε την πρωτοβουλία να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο χώρες για να αρχίσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις. Το δεύτερο θέμα είναι το Μεταναστευτικό: Βρίσκω σημαντικό το ότι συνδιοργανώσαμε με την UNESCO εδώ, στην Αθήνα, τη ‘Συνάντηση των Αθηνών για τις Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες’ με την παρουσία της ίδιας της γενικής διευθύντριας, της κυρίας Irina Bokova, και τη συμμετοχή πολλών εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο, δίνοντας την ευκαιρία στους δημάρχους μας, πάνω από όλα, να μεταφέρουν δυνατά τη φωνή τους σε ένα σημαντικό κέντρο λήψης αποφάσεων, όπως είναι η UNESCO».

Κλείνοντας, η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη τονίζει ότι προτιμάει τον όρο «κοινωνική αλληλεγγύη» από τον όρο «φιλανθρωπία», γιατί, όπως υπογραμμίζει, το να είσαι στο πλευρό αυτού που έχει ανάγκη και να συμπάσχεις μαζί του έχει για εκείνη περισσότερη αξία!

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top