Ο πρόεδρος του ΣτΕ πάγωσε το ΦΕΚ της κυβέρνησης για το πόθεν έσχες των δικαστών

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε μετά από προσφυγή που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές Ενώσεις

To ΣτΕ παγώνει την υποβολή πόθεν έσχες για τους δικαστές

Τελειωμό δεν έχει το ζήτημα των δηλώσεων Πόθεν Έσχες, με δικαστικούς και πολιτικούς να βρίσκονται σε μόνιμη ένταση.

Σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι, με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου, «πάγωσε» η νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες, μόνο, όμως, ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς, εν ενεργεία και συνταξιούχους.

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε μετά από προσφυγή που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές Ενώσεις, εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ, ζητώντας από τον κ. Σακελλαρίου την έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση αναστολής κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών (με αριθ. 1069/19.10.2017) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

Από τη νέα απόφαση, σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή, δεν προκύπτει το όργανο που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις οι δικαστικοί λειτουργοί, που σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρέπει να αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Ο κ. Σακελλαρίου διατάσσει «ως κατάλληλο μέτρο την αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων, για το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τελευταίοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις επίμαχες δηλώσεις) να υποβάλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης».

Οι δικαστικές ενώσεις, από την άλλη, δεν κρύβουν την έκπληξή τους για την εξέλιξη. Επισημαίνουν, δε, ότι υποβάλλουν δηλώσεις Πόθεν Έσχες με κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους ανελλιπώς από τη θέσπιση του νόμου και διαμαρτύρονται γι’ αυτό το γεγονός, γιατί δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών.

Δηλώνουν, επίσης, ότι «κανένας δεν θα μας υποχρεώσει να απεμπολήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας ή να αγνοήσουμε το δεδικασμένο που προκύπτει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απαντώντας στην προσωρινή διαταγή, δήλωσε ότι «κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν».  

Η προσωρινή διαταγή αναφέρει:

Δεν δεσμευόμαστε, αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων για τα έτη 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016), από την προθεσμία η οποία θα έληγε αύριο (21/10/2017) γιατί: α) η Πολιτεία δεν συμμορφώθηκε με το δεδικασμένο που απορρέει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το επιφορτισμένο με τον έλεγχο των δηλώσεων όργανο, το οποίο πρέπει να συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών (3) ανωτάτων δικαστηρίων και σήμερα δεν υπάρχει  και β) όπως συνάγεται από την αρχή της χρηστής διοίκησης, εφόσον καλούμαστε να υποβάλλουμε δηλώσεις στη βάση ενός νέου πλαισίου ενόψει της ως άνω απόφασης του ΣτΕ, είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση η χορήγηση εύλογης προθεσμίας όχι μόνο στους δικαστικούς λειτουργούς αλλά σε όλους τους υπόχρεους.

Διαμαρτυρόμαστε για την προαναφερόμενη πρακτική, που δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών και παραβιάζει κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης. 

Δηλώνουμε ότι κανένας δεν θα μας υποχρεώσει να απεμπολήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας ή να αγνοήσουμε το δεδικασμένο που προκύπτει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Καλούμε τους αρμόδιους να συμμορφωθούν προς το περιεχόμενο της παραπάνω απόφασης, προβαίνοντας σε νομότυπο ορισμό του οργάνου, προς το οποίο θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ετών 2015 και 2016, καθώς και του τύπου των δηλώσεων αυτών, παρέχοντας εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top