Εξάλειψη της Παγκόσμιας Φτώχειας: Ρεαλιστικός στόχος ή ουτοπία; Οχτώ άνθρωποι κατέχουν τον πλούτο της μισής γης

Δραματικά τα στοιχεία για τις συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα - Πρώτη Ανάρτηση 17-10-2017 14:28

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Εικοσιπέντε χρόνια μετά τη θέσπιση της Παγκόσμιας Μέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας και παρά την κοινώς ομολογουμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα αυτό, η Παγκόσμια Τράπεζα συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλα όσα δεν έχουν γίνει ώστε να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια μέχρι το 2030.

«Ζούμε εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης του ανθρώπινου κεφαλαίου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά όλου του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ό,τι επιθυμούν. Πρέπει να επενδύσουμε στα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν το κίνητρο για την επιτυχία, να ενθαρρύνουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και να εργαστούμε, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα διαπρέψουν, ανεξάρτητα από το πού έχουν γεννηθεί», αναφέρει στο σημερινό του μήνυμα για την Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Φτώχειας, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, Achim Steiner, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η παγκόσμια κοινότητα έχει σημειώσει πρόοδο στην προσπάθεια για την εξάλειψη της φτώχειας, αλλά παρά τον πρωτοφανή παγκόσμιο πλούτο και την πρόοδο των ανθρώπων, οι αυξημένες ανισότητες και η φτώχεια παραμένουν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο ζει με λιγότερα από 1,90 δολάρια τη μέρα, όταν οχτώ άνθρωποι συγκεντρώνουν στα χέρια τους τον πλούτο του μισού παγκόσμιου πληθυσμού.

Επίσης σύμφωνα με τη UNICEF ένα δισεκατομμύριο παιδιά σε όλον τον κόσμο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και 22.000 πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας της. 805 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως τρέφονται ελλιπώς, ενώ πάνω από 750 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό.

Μέχρι το 2013, 21,8 εκατομμύρια παιδιά κάτω του ενός έτους δεν είχουν κάνει τις προβλεπόμενες δόσεις των εμβολίων κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκίτη.

Το ¼ του πληθυσμού της γης ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η διεθνής οργάνωση Oxfam εκτιμά ότι θα χρειαστούν 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να εξαλειφθεί η παγκόσμια φτώχεια.

 Το ένα τρίτο των Ελλήνων ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Δραματικά είναι επίσης τα στοιχεία της Eurostat για τις συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα.

Στοιχεία του 2016 δείχνουν πως ένας στους τρεις Έλληνες ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, το 2016 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% των Ελλήνων το 2008. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2016 στο 23,4% (117,5 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα πανευρωπαϊκά επίπεδα του 2008 (23,7%).

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις:

  • Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος),
  • είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις),
  • είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,4%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 17,2% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 17,3%, 7,5% και 10,4%.

H φιλόδοξη "Ατζέντα 2030" της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει θέσει σε εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα «Ατζέντα 2030», που για πρώτη φορά αναγνωρίζει ότι φτωχοί άνθρωποι ζουν σε φτωχές, αλλά και σε πλούσιες χώρες, και ότι οι ενέργειες που γίνονται στη μία πλευρά του πλανήτη μπορούν να έχουν καταλυτικές συνέπειες και στην άλλη. Αναγνωρίζει ότι τα έθνη εξαρτώνται το ένα από το άλλο και πρέπει να συνεργαστούν για αντιμετωπίσουν τις πιο κρίσιμες προκλήσεις της εποχής.

Στόχος είναι μέχρι το 2030 να εξαλειφθεί η φτώχεια στον πλανήτη σε όλες τις μορφές της, όπως η πείνα, η περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η μη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, η εξάλειψη της φτώχειας απαιτεί οικονομική και αειφόρα ανάπτυξη, με την τόνωση οικονομικών τομέων στους οποίους απασχολούνται οι φτωχοί, με επενδύσεις στην ποιότητα των κοινωνικών και φυσικών υποδομών και με την παροχή των πιο βασικών υπηρεσιών σε υγεία και εκπαίδευση, πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

Το πρόγραμμα φαντάζει εξαιρετικά φιλόδοξο και η παρούσα εικόνα κάνει το όποιο όραμα για την εξάλειψη της φτώχειας να φαντάζει ουτοπία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται κοινή προσπάθεια, προσήλωση και πάρα πολλά χρήματα.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email:entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top