Μη αναμενόμενο εύρημα: Ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Άγνωστη η πηγή προέλευσης – Συνεχίζονται οι μετρήσεις

Ποσότητα ραδιενέργειας πάνω απο την Ελλάδα

Ποσότητα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκε στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Σε ανακοίνωση της, η ΕΕΑΕ, αναφέρει πως «σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού Δικτύου Συνεργαζομένων Εργαστηρίων την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν ίχνη στην ατμόσφαιρα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (<5 mBq/m3, χιλιοστό του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα)».

Το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Ή ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, «πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Τα παραπάνω στοιχεία, διαβιβάστηκαν στην Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Οι μετρήσεις δειγμάτων συνεχίζονται και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινώνονται.

ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσης.

Τέλος, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, διαβεβαιώνει πως «τα είπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Στο πλαίσιο του ελέγχου της ραδιενέργειας περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, η ΕΕΑΕ συνεργάζεται με δίκτυο Εργαστηρίων που ανήκουν σε ερευνητικά κέντρα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Δίκτυο Συνεργαζομένων Εργαστηρίων)».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top