Θέμης Σοφός: Ο υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παρουσίασε τις προγραμματικές του δηλώσεις

Ο γνωστός ποινικολόγος ανέπτυξε τις θέσεις και το όραμά του για τον δικηγορικό κλάδο

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην πρώτη εκδήλωση του Θέμη Σοφού μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο γνωστός ποινικολόγος ανέπτυξε τις θέσεις και το όραμά του για τον δικηγορικό κλάδο.

Η πρώτη συγκέντρωση των Εργατικών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε πανηγυρικό κλίμα, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων γνωστού ξενοδοχείου.

Εκατοντάδες δικηγόροι θέλησαν να ενημερωθούν για τις προτάσεις του συνδυασμού του Θέμη Σοφού υποψηφίου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι Εργατικοί (πήραν το όνομα τους από την εργατική πορεία) που έχουν διαγράψει ως δικηγόροι με αρκετά χιλιόμετρα στα δικαστήρια, πρότειναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της ανεργίας του κλάδου αλλά και του εξορθολογισμού των επιβαρύνσεων που έχουν γονατίσει το δικηγορικό σώμα.

Τον συντονισμό της βραδιάς ανέλαβε ο παρουσιαστής και δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ Παναγιώτης Στάθης ενώ τον Θέμη Σοφό προλόγισε ο γνωστός νομικός και συγγραφέας Γιώργος Στεφανάκης. 

Στην ομιλία του ο υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ τόνισε την ανάγκη αλλαγής πλεύσης του Συλλόγου και την απομάκρυνση της διοίκησης που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση. Εξέφρασε δε την απορία πως κάποιοι εκ των διοικούντων διεκδικούν εκ νέου την ψήφο των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου.

Η υπερκομματική υποψηφιότητα του Θέμη Σοφού χαιρετίστηκε θερμά, από την παρουσία στις πρώτες σειρές, μάχιμων νομικών όλων των παρατάξεων και πρώην προέδρων του δικηγορικού συλλόγου.

Την στήριξη τους στη νέα υποψηφιότητα για την προεδρία, δίνουν πρωτίστως οι άνεργοι δικηγόροι που βάσει του προγράμματος βλέπουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και των απογοητευμένων μελών από τις ανυλοποίητες εξαγγελίες της προηγούμενης διοικούσας αρχής.

Οι προτάσεις του συνδυασμού των ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ συνοψίζονται στα εξής:

1.  Ταχεία αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δικηγόρων μετά τη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή που έχουν δεχθεί, και που δυστυχώς, η μέχρι τώρα Διοίκηση αντιμετώπισε «με μια χαλασμένη ντουντούκα».

2.  Παρεμβάσεις εξορθολογισμού των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των δικηγόρων

3.  Δυνητική (και όχι υποχρεωτική, όπως προβλέπει το άρ. 35 Ν. 4387/2016) υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

4.  Σύσταση Ειδικού Ταμείου Αντασφάλισης

5.  Συμμετοχή συμβουλίου Δικηγόρων ως συμβούλων στο Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας (Ε.ΣΥ.ΚΑ.)

6.  Νέοι Δικηγόροι ως Επίκουροι Έδρας για την κατάθεση δικογράφων με παράβολο υπέρ του Ταμείου Δ.Σ.Α.

7. Νέοι Δικηγόροι ως Επίκουροι Έδρας για την εποπτεία και τήρηση ανεπίσημων πρακτικών δίκης

8. Ηλεκτρονική παρακολούθηση πινακίων τρεχουσών υποθέσεων

9. Δημιουργία επιστημονικών ομάδων, προς την κατεύθυνση της εξειδίκευσης νέων δικηγόρων σε κλάδους δικαίου

10. Σύσταση «Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας» του Δ.Σ.Α. με γνωμοδοτική εποπτική αρμοδιότητα

11. Επεξεργασία σχεδίου λειτουργίας βρεφονηπιακών/παιδικών σταθμών

12. Εκκαθάριση του μητρώου

13. Παρέμβαση του συλλόγου για τη βελτίωση συνθηκών και υποδομών στα δικαστήρια (καθαριότητα, ασανσέρ, κλιματισμός κλπ)

14. Εξοπλισμός αιθουσών με Η/Υ (και αύξηση των Η/Υ στις ήδη υπάρχουσες αίθουσες) που είναι διαθέσιμες για τα Μέλη του ΔΣΑ

15. Μίσθωση λεωφορείου (Lawyer City Shuttle) που θα εκτελεί κυκλική διαδρομή Ευελπίδων – Εφετείο – Κέντρο, για την αποκλειστική εξυπηρέτηση Δικηγόρων

16. Σχέδιο σύστασης Τμήματος Νομικής Επιμόρφωσης Πολιτών (Accredited Law Qualification) με ετήσια δίδακτρα.

«Έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε κριτική, διότι είμαστε βέβαιοι για το πρόγραμμα αλλαγής πορείας και το μοντέλο αλλαγής Διοικήσεως, που έχουμε διαμορφώσει, με μοναδικό κίνητρο την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου του Δικηγορικού Λειτουργήματος μέσα από τους κόλπους της Δικηγορικής Κοινότητας. 

Η σημερινή Διοίκηση δεν διοίκησε, δεν αποφάσισε, δεν υλοποίησε όσα προεκλογικά είχε εξαγγείλει. Οι βασικοί εμπνευστές της απερχόμενης Διοικήσεως έχουν μείνει χωρίς αφήγημα». Μάλιστα o Θέμης Σοφός ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι εκ των ανθυποψηφίων, κατά το μάλλον ή ήττον, επιχειρούν να αντιγράψουν το πρόγραμμά του, γεγονός που χαροποίησε όλους τους ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ, διότι έτσι απεδείχθη με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, ότι οι προτάσεις τους γοήτευσαν τους ανθυποψηφίους.

Επίσης, ανέφερε ο Θέμης Σοφός, ότι κάποιος άλλος ανθυποψήφιος είπε ότι «100 κιλά θεωρίας δεν κάνουν 1 γραμμάριο πράξης». Και του απήντησε, ότι «αν τα χρόνια που είναι σύμβουλος έχει κάνει 1 γραμμάριο πράξης, τότε με τη γεωμετρική πρόοδο, θα χρειαστεί άλλα 200 χρόνια, για να κάνει τα 100 κιλά πράξης που προσφέρουμε εμείς σήμερα ... »

Τί είναι αυτό άραγε που θέλει ο καθένας μας για τη Δικηγορική Κοινότητα, λόγια και υποσχέσεις ή έργο και ποιοτική αναβάθμιση της Δικηγορίας και της Δικαιοσύνης; 

«Αυτό είναι το δίλημμα, και με αυτό το δίλημμα προσκαλώ όχι μόνον τους Δικηγόρους της Αθήνας, αλλά τους Δικηγόρους όλης της Ελλάδας, να συμπορευθούμε στις επόμενες αρχαιρεσίες, με μια ομάδα βγαλμένη από δικηγόρους του καθημερινού αγώνα.

Το δίλημμα, σε τελευταία ανάλυση, απευθύνεται όχι μόνον στους Δικηγόρους, αλλά και στους πολίτες. Διότι και οι πολίτες έχουν δικηγόρους και μπορούν να έχουν άποψη για την ποιότητα της Δικαιοσύνης, που αξιώνουν για τον εαυτό τους. Και ο πλησιέστερος, από τον οποίον μπορούν να το αξιώνουν με μια πιθανή προοπτική επιτυχίας, είναι ο δικηγόρος τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top