Tο STAR στο εργαστήριο δημόσιας υγείας: Στο «μικροσκόπιο» σαλμονέλα και λεγιωνέλλα

Δείτε το αποκλειστικό ρεπορτάζ - Νέα ενημέρωση 1-10-2017 08:09

Πρώτη φορά με την κάμερα του STAR μπήκαμε στο κεντρικό εργαστήριο δημόσιας υγείας που ανήκει στο ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεργάζεται με την εθνική σχολή δημόσιας υγείας. Εδώ αναλύονται όλοι οι ιοί και τα βακτήρια σε τρόφιμα και νερά και τα μικρόβια των νοσοκομείων.

Η σαλμονέλα αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα βακτήριο που συναντάται σε ολόκληρη την Ευρώπη και προκαλεί γαστρεντερίτιδες στους ανθρώπους. Εδώ στο εργαστήριο ελέγχεται ο οροτυπος, η αντοχή στα αντιβιοτικά και ο μοριακός τύπος του βακτηρίου, προκειμένου οι ειδικοί να ξεκαθαρίσουν αν πρόκειται για επιδημία. Η επίμαχη μορφή σαλμονέλας που συναντήθηκε στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες θα πάρει το όνομα ΒΑΡΗ, ακριβώς επειδή το ερευνητικό κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Βάρης.

Η λεγεωνέλλα είναι ένα πολύ σοβαρό μικρόβιο που συναντάται στα δίκτυα ύδρευσης πόσιμου νερού αλλά και στους πύργους ψύξης. Τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο; Μια πολύ βαριά μορφή πνευμονίας με πολυοργανική ανεπάρκεια συνήθως.

Σε άλλο εργαστήριο ελέγχεται επίσης η διασπορά των πολυανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία αλλά και δείγματα νερών από υδραγωγεία κυρίως μετά από σεισμούς και πλημμύρες.

Δείτε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top