To star.gr στο Πεδίον του Άρεως: Ένας παράδεισος που μετατράπηκε σε κόλαση - Μαρτυρίες κατοίκων

«Είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στην Αθήνα» λένε οι περίοικοι

Στο παραπάνω βίντεο 360, πατώντας το δεξί βελάκι πάνω αριστερά, μπορείτε να δείτε τους χώρους πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως, το οποίο δυστυχώς μετά τη δύση του ηλίου μετατρέπεται σε στέκι ναρκομανών. Στο video θα παρατηρήσετε επίσης πως αν και το γύρισμα έχει γίνει μεσημβρινή ώρα, ο κόσμος που επισκέπτεται το πάρκο είναι ελάχιστος.

Οι προδιαγραφές  που είχε το Πεδίον του Άρεως να γίνει ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της πόλης μας υπήρξαν πολλές. Είναι μεγάλο, με πολύ πράσινο, παιδικές χαρές και λιμνούλες. Ωστόσο, η πραγματικότητα που επικρατεί είναι εντελώς διαφορετική.

Όσοι ζούσαν πριν από μερικές δεκαετίες στην περιοχή, το θυμούνται ως ένα κέντρο χαράς και διασκέδασης.  Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εδώ και περίπου 10 χρόνια, το πάλαι ποτέ ειδυλλιακό πάρκο έχει μετατραπεί σε άντρο παραβατικότητας. Παιδική πορνεία, χρήση ουσιών, εκμετάλλευση παιδιών προσφύγων, είναι μερικές από τις σκηνές που συναντά κάποιος αν αποφασίσει να το διασχίσει.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Στο πάρκο, σε κοινή θέα, τοξικομανείς κοιμούνται στα παγκάκια ή παίρνουν τη δόση τους, υπό το άγρυπνο βλέμμα των εμπόρων, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν. Οι έμποροι αυτοί, εκτός από το να προμηθεύουν τους πελάτες με ναρκωτικά, δεν αφήνουν κανέναν να πλησιάσει κοντά στην πιάτσα, ενώ συνήθως είναι οπλισμένοι, όπως μας πληροφόρησαν κάτοικοι.

Οι λιγοστοί πολίτες που μπαίνουν είναι συνήθως ιδιοκτήτες σκύλων που τα βγάζουν για την καθημερινή τους βόλτα. Κάπου κάπου, μπορεί κάποιος να δει και οικογένειες με παιδιά που τα πάνε στην παιδική χαρά, η οποία είναι βέβαια παραμελημένη και βρώμικη.

Όπως λένε οι κάτοικοι χαρακτηριστικά στο star.gr, η κατάσταση αυτή έχει γίνει πλέον καθημερινότητα.

«Θα σας πω πώς έχει το πράγμα εδώ. Το Πεδίον του Άρεως είναι χωρισμένο στα τρία. Είναι η πιάτσα των ναρκομανών, με τους εμπόρους να ελέγχουν τα πάντα. Όσο προχωράς είναι καλύτερα τα πράγματα, βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας, γενικά τη μέρα είσαι ασφαλής. Και στο βόρειο τμήμα είναι η πιάτσα που εκδίδονται ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες μετά τις 9.00 το βράδυ. Τώρα το πρωί το βλέπετε σε καλή φάση, πιστέψτε με!», λέει ο Φοίβος, που έρχεται κάθε πρωί εδώ.

«Να βάλουν φώτα; Την άλλη μέρα θα τα σπάσουν. Όλα τα σπάνε, δεν αφήνουν τίποτα. Το βασίλειο του σίσα­ (=είδος φθηνής ηρωίνης) και της πορνείας είναι εδώ, τι περιμένεις…​» περιγράφει με πρωτοφανή  κυνισμό.

«Τη νύχτα δε πατάς το πόδι σου εδώ για κανένα λόγο, πρέπει να είσαι τρελός! Την ημέρα είναι καλά σχετικά, αν βέβαια κάνεις πως δε βλέπεις τα ναρκωτικά. Αλλά το βράδυ αγριεύουν τα πράγματα, το πάρκο γίνεται το πιο επικίνδυνο σημείο στην Αθήνα, χωρίς υπερβολή. Εγώ το κλείνω το πολύ στις 10, μετά εδώ είναι γκέτο», μας λέει ο ιδιοκτήτης του μοναδικού περιπτέρου που βρίσκεται στην είσοδο του πάρκου, ακριβώς μπροστά στην πιάτσα των ναρκομανών.

Η κατάσταση μοιάζει να έχει τεθεί εκτός ελέγχου, οι κάτοικοι όμως δεν καταθέτουν τα όπλα. Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, όπως μετέδωσε και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο προκειμένου να γίνει το αυτονόητο, το Πεδίον του Άρεως να είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι, μια ανάσα πράσινου και χαράς στο κέντρο της Αθήνας, κι όχι ένα σκηνικό τρόμου και βίας...

Της Σοφίας Γαλάνη 

(s.galani@star.gr)

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top