Έλληνας απο τα Χανιά έζησε από κοντά τον φονικό τυφώνα «Ίρμα»: «Ήταν σαν Ιππότης της Αποκάλυψης!»

Ο Πάρης Τζεδάκης περιγράφει στο star.gr την εμπειρία του και λέει: «Ήταν μεγαλειώδες φαινόμενο που προκαλούσε δέος» / Πρώτη ανάρτηση: 27-09-2017 17:25

Την «Ίρμα», έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες, (κατηγορίας 5) που έχει καταγραφεί ποτέ, βίωσε από κοντά ένας Έλληνας.

Για τον Πάρη Τζεδάκη ο λόγος, ο οποίος κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης και τους τελευταίους μήνες εργάζεται στις Μπαχάμες.

Mιλώντας στο star.gr, ο Πάρης Τζεδάκης περιέγραψε την εμπειρία του από αυτό το εκπληκτικό και συνάμα τρομακτικό φαινόμενο που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς:

«Για έναν κάτοικο της Ευρώπης και ειδικότερα της Μεσογείου αυτό το φαινόμενο είναι πρωτοφανές, ασυνήθιστο, τρομακτικό. Δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Πιο πολύ μεγαλειώδες θα έλεγα, κάτι που το παρακολουθείς με δέος. Είναι το μεγαλύτερο συμβάν στη φύση που έχω αντικρίσει, διαρκεί πολλές ώρες και είναι ανεξέλεγκτο. Έχει σταθερό ρυθμό, είναι προβλέψιμο αλλά δεν διακινδυνεύεις να ανακατευτείς με τη δύναμη του. Παίρνεις προφυλάξεις και αντί να φοβάσαι… θαυμάζεις!» δηλώνει στο star.gr ο Πάρης Τζεδάκης.

Όπως ο ίδιος μας εξήγησε, οι κάτοικοι των περιοχών της Καραϊβικής και του κόλπου του Μεξικό, περίμεναν την άφιξη της «Ίρμα» αλλά δεν μπορούσαν να χαράξουν εξ΄αρχής την ακριβή πορεία που θα ακολουθούσε:

«Γνωρίζαμε ότι θα σεργιανίσει τα μέρη μας περίπου δέκα μέρες νωρίτερα. Ξέραμε ότι θα περάσει ή κοντά μας ή σχεδόν από πάνω μας. Στις Μπαχάμες (Grand Bahama Island) ξεκίνησε να μας επηρεάζει τρεις μέρες πριν. Ήταν πάνω μας δύο μέρες. Μετά μας άφησε», περιγράφει στο star.gr ο Πάρης Τζεδάκης, τονίζοντας ότι «η Ίρμα είχε έκταση 500 μίλια και ταξίδευε με ταχύτητα 9-12 μίλια την ώρα. Η ταχύτητα της περιστροφής του τυφώνα άγγιζε τα 400 μίλια την ώρα. Συνεπώς εμάς μας επηρέαζε ως αέρας και βροχή για περίπου πέντε μέρες συνολικά».

Πώς ξεκίνησε όμως να κάνει την εμφάνιση του το φαινόμενο;

«Ξεκίνησε σαν ένας δυνατός άνεμος 8-9 μποφόρ. Όταν μας έφτασε είχε ξεπεράσει τα 80 μίλια αέρα και παρέμεινε εκεί μέχρι που μας άφησε».

Εντυπωσιακές όμως, ήταν και οι αλλαγές στη φύση λίγο πριν «χτυπήσει» η «Ίρμα»:

«Αυτό που μπορούσες να δεις ήταν οι αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας. Λίγες μέρες πριν είχε πολύ μεγάλη άμπωτη, σα να είχε υποχωρήσει η θάλασσα. Το τριήμερο πριν την «Ίρμα», η άμπωτη είχε μετατραπεί σε παλίρροια ασυνήθιστα μεγάλη. Η θάλασσα είχε φουσκώσει τόσο που δεν υπήρχε παραλία πια. Επίσης παρακολουθούσαμε τη θερμοκρασία της θάλασσας η οποία άλλαζε επικίνδυνα. Ξεκίνησε στους 29 βαθμούς τέσσερις μέρες πριν την άφιξη της «Ίρμα», και την παραμονή είχε φτάσει στους 32 βαθμούς. Τα ζεστά νερά μαγνητίζουν τον κυκλώνα. Είχαμε σιγουρευτεί πλέον ότι θα μας επισκεφθεί. Και έτσι έγινε, όταν πέρασε από τον Άγιο Δομίνικο και συνέχισε για την Κούβα άρχισε να φυσάει σε μας καθώς αυτό το φαινόμενο είχε έκταση 500 μίλια. Μας επηρέαζε από το σημείο που βρισκόταν και είχε δύο μοίρες απόσταση γεωγραφικού πλάτους από εμάς. Σαν να είσαι στην Κρήτη να φυσάει στη Νότια Αίγυπτο και να σε πιάνει και σένα».

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ «ΧΤΥΠΗΣΕ» Η «ΙΡΜΑ»: «ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ»

Παραστατικά, ο Πάρης Τζεδάκης περιγράφει στο star.gr την «Ίρμα» ως «Ιππότη της Αποκάλυψης», λέγοντας πως η όλη εμπειρία του προκάλεσε δέος:

«Βασικά ήταν τόσο μεγάλο (το φαινόμενο) που είχε πιάσει όλο μας το οπτικό πεδίο. Έβλεπες καθαρά την δίνη πάνω από το κεφάλι σου και έκανε απερίγραπτο θόρυβο. Ήταν όντως ένας ιππότης της αποκάλυψης! Στη μέγιστη ισχύ, η διαφορά πίεσης στην ατμόσφαιρα ήταν τόσο μεγάλη που για να ανοίξουμε την εξώπορτα συνεργαζόμασταν τρεις άντρες και δυσκολευόμαστε κιόλας. Η φασαρία του αέρα, τα αντικείμενα που πετούσαν και οι κεραυνοί σίγουρα το έκαναν πολύ δραματικό. Αλλά δεν φοβόσουν, σε έπιανε δέος».

ΠΟΥ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

«Ήμασταν αρκετοί στο ισόγειο ενός κτιρίου από μπετόν με μεταλλικά στόρια στα παράθυρα. Να σου πω την αλήθεια μπαινοβγαίναμε έξω για να καπνίσουμε και να εποπτεύσουμε το φαινόμενο» λέει ο Πάρης Τζεδάκης, ο οποίος τόνισε πως παρά την ένταση του φαινομένου εκείνος δεν φοβήθηκε:

«Ναι είναι πανίσχυρο, αλλά παίρνεις τις προφυλάξεις σου. Πιο πολύ φοβάσαι τις μέρες που το περιμένεις. Στην πραγματικότητα είναι μια πολύ πολύ δυνατή κακοκαιρία που δεν θέλει να σε σκοτώσει. Σε προειδοποιεί ότι έρχεται και απλά φροντίζεις να μην βρεθείς στο δρόμο της».

Ευτυχώς πάντως, στο μέρος όπου μένει ο ίδιος οι καταστροφές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο στη Φλόριντα:

«Στο Grand Bahama Island που βρίσκομαι, δεν έγιναν ιδιαίτερες ζημιές πέρα από κάποιες κολώνες ηλεκτρικού και κάποια δέντρα που έπεσαν. Φτηνά τη γλυτώσαμε εδώ».

Tέλος, ο Πάρης Τζεδάκης δεν κρύβει πως όση ώρα η «Ίρμα» σφυροκοπούσε την Καραϊβική, εκείνος είχε τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικούς του ανθρώπους:

«Επικοινωνία είχαμε, μάλιστα έστελνα φωτογραφίες, βίντεο και τηλεφωνούσα διαρκώς στους δικούς μου καθότι αυτοί φοβήθηκαν περισσότερο από εμάς εδώ λόγω των ΜΜΕ».

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top